Legatura dintre OM si NATURA in Bazinul Ciucului de Jos

0

Descarcati Raportul Romania 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendinte, provocari  |  Inregistrati-va organizatia in Catalogul Societatii Civile!  |  Descarcati “Ghidul de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania”  |  Calendarul cursurilor FDSC  |  

dinpasiune-5287982

hcs_cros_2015_banner280x250-2994845

buton_2-4809014

ypc-6376412

indaco-8792199

nonformalii-9384997

Data: 7-07-2015

In perioada 01/07/2013 – 30/06/2015, Organizatia GeoEcologica ACCENT a demarat cu succes proiectul cu titlul: „Legatura dintre OM si NATURA in Bazinul Ciucului de Jos” ce a avut ca scop: Conservarea si valorificarea durabila a mostenirii naturale si a peisajului rural traditional prin revigorarea activitatilor traditionale privind cresterea animalelor, cultivarea si utilizarea terenurilor agricole, precum si promovarea turismului durabil, care sa aduca venituri pentru comunitatea locala, fara sa afecteze negativ peisajul natural, sa duca la cresterea respectului pentru valorile acestuia si care sa incorporeze valorile culturale si traditionale specifice Bazinului Ciucului de Jos.

Prin intermediul unor activitati prestabilite au fost atinse urmatoarele rezultate:

 • Informarea populatiei si a mass-mediei asupra initiativei proiectului prin 3 comunicate de presa si 4 articole (prin 2 cotidiene, 5 siteuri online de stiri); asigurarea vizibilitatii finantatorului si diseminarea rezultatelor proiectului catre toti factorii interesati si vizati de proiect.
 • O cooperare durabila si eficienta intre parteneri si o etapizarea adecvata a activitatilor prin intermediul grupului de lucru format din 8 persoane. 2 persoane formate si instruite in urma absolvirii unui modul de curs specific pentru rangerii de teren, cursul fiind acreditat de A.N.C. Cunostintele dobandite in acest curs au fost exemplificate in cadrul activitatilor din proiect.
 • Obtinerea unei raport de cercetare care ne ofera informatii concrete referitoare la activitatile traditionale privind cresterea animalelor, cultivarea si utilizarea terenurilor agricole din imediata vecinatate a Sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos.
 • Identificarea schimbarilor in ultimii 50 de ani ale patrimoniului natural al zonei vizate si metodele de crestere a animalelor, cultivarea si utilizarea terenurilor agricole.
 • Promovarea activitatilor traditionale privind cresterea animalelor si efectul lor asupra mediului (incluzand atat aspectele pozitive cat si pe cele negative) prin realizarea, publicarea si diseminarea a 2000 de exemplare de ghid informativ.
 • Informarea si instruirea a cca. 80 de fermieri si mici producatori agricoli, prin intermediul a 4 seminarii in comunele vizate, cu privire la cultivarea si utilizarea terenurilor agricole in mod traditional si de cresterea animalelor, in Bazinul Ciucului de Jos precum si cu accesarea fondurilor UE prin exemple concrete din Ungaria.
 • Stabilirea unei zone demonstrative (proiect pilot) si achizitionarea a 10 berbeci de rasa autentica si furajere pentru acestia precum si crearea de conditii traditionale de crestere si pascut pe cele 15 ha de teren ale Primariei Sansimion.
 • Evaluare detaliata a biodiversitatii care a stat la baza elaborarii planului de management pentru aria naturala Protejata „Piatra Soimilor” aceasta incluzand: 1 studiu de evaluare a starii de conservare (incluzand date despre efectivele populatiilor) pentru specii si habitate; 1 set de date cu informatii GPS si o harta de distributie a speciilor si habitatelor din arie; 1 studiu de evaluare detaliata a impactului antropic – ca suport in elaborarea planului de management; 1 studiu privind amenintarile + 1 set masuri de management pentru specii si habitate + 1 set coordonate GPS; 1 Strategie si un plan de vizitare.
 • Elaborarea planului de management pentru Rezervatia Naturala „Piatra Soimilor” de catre echipa de specialisti in colaborare cu grupul de lucru din cadrul proiectului. Obtinerea Deciziei de Incadrare de la Agentia pentru Protectia Mediului Harghita precum si a Avizului tehnic de la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.
 • Realizarea si administrarea unei pagini web (www.rezervatiapiatrasoimilor.ro) dedicata Rezervatiei Naturale „Piatra Soimilor”, ca instrument de informare si promovare.
 • Cca 5000 de persoane informate si constientizate prin intermediul unei caravane in cele 8 localitati care sunt in vecinatatea sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos si a Rezervatiei Naturale „Piatra Soimilor”, 1.000 de pliante si 200 de brosuri diseminate; 200 de afise distribuite, 8 bannere expuse.

Proiectul a fost co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa, implementat in parteneriat cu Asociatiile RENATUROPA din Brasov si VOX IUVENTUTIS din Baile Tusnad; Primariile din Baile Tusnad si Sansimion; Scolile Gimnaziale: „Jókai Mór” din Baile Tusnad; „Imets Fülöp Jákó” din Comuna Tusnad; „Endes József” Comuna Sansimion; „Arany János” din Comuna Santimbru si „Vitos Mózes” din Comuna Sancraieni.

Costurile totale eligibile ale proiectului sunt de 72.156,00 CHF, din care valoarea grantului este de 60.056,00 CHF iar co-finantarea din partea beneficiarului este de 12.100,00 CHF.

O vacanta cu premii de la ExtravaCANza VICTORIE! Raurile din Muntii Tarcu salvate de la distrugere Copiii Deltei au sarbatorit Ziua Dunarii Greenpeace lanseaza proiectul „Energie verde pentru viitor curat” la Scoala Gimnaziala nr. 1 Rovinari S-au strans 20 000 de dolari pentru aplicatia care va curata Romania de deseuri Cluburile ecOprovocarea, la finalul editiei pilot Asociatia Salvati Dunarea si Delta va invita la cel mai mare eveniment de ecologizare, organizat vreodata in Romania pe malurile Dunarii Expert Forum: vrem un viitor modern si verde pentru CET Grozavesti Municipiile din Romania fac eforturi pentru a reduce emisiile de carbon Sase organizatii de mediu contesta alocarea a 3,3 milioane de euro din bugetul statului pentru exproprieri si extinderi de cariere de carbune

72banner_250x250_3-3126080

Articole despre ONGFest 2015

banner_300x250-04-7160429

techsoupbaner-7789629

potsieu2-4400382

csrrev250x250-2338234

logo_ia-4105438

viata_stiriong_250x250_n-8261084

banner-seniorinet-5086773