Liceenii de la Neculce, Kiritescu si Cosbuc pun Bucurestiul pe harta europeana a mobilitatii durabile

0

15 liceeni de la Colegiul National „Ion Neculce”, Liceul Tehnologic „Costin C. Kiritescu”, respectiv Colegiul National Bilingv „George Cosbuc” din Bucuresti vor face timp de un an campanie mersului la scoala pe bicicleta, in cadrul proiectului BikeMyWay to School. Miza este aceea de a pune capitala Romaniei pe harta oraselor European Mobility Week 2013, Bucurestiul nefiind printre cele 21 de orase din tara care au aplicat pana acum masuri permanente pentru favorizarea transportului durabil, cu bicicleta.

Proiectul BikeMyWay to School demarat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis prin programul „Youth In Action” isi propune ca, in intervalul noiembrie 2012 – septembrie 2013, sa mobilizeze 30 de elevi de liceu din doua orase europene (Bucuresti si Lovech, Bulgaria) sa gaseasca si sa promoveze solutii practice care sa transforme mersul la scoala pe bicicleta intr-o realitate uzuala, incurajata de o infrastructura solida. Liceele romanesti care au raspuns invitatiei organizatorilor sunt Colegiul National „Ion Neculce”, Liceul Tehnologic „Costin C. Kiritescu”, respectiv Colegiul National Bilingv „George Cosbuc” din Bucuresti.

Dezbaterea de astazi de la Colegiul Neculce i-a implicat in dialogul cu liceenii atat pe profesorii coordonatori din cele trei licee, pe membrii organizatiilor neguvernamentale organizatoare cat si pe cei cativa reprezentanti ai autoritatilor locale care au raspuns invitatiei – Primaria Municipiului Bucuresti (Directia de Mediu), respectiv Primaria Sectorului 6. Liceenii au adresat intrebari incomode acestora din urma atragandu-le atentia asupra nenumaratelor obstacole pe care le intalnesc atunci cand vor sa se deplaseze cu bicicleta si mai ales asupra lipsei de reactie a autoritatilor in fata propunerilor concrete care vin de la cetateni.

BikeMyWay imprumuta si dezvolta o tema europeana – bicicleta ca alternativa de transport durabil – si isi propune sa activeze doua seturi de aptitudini pentru tinerii participanti: (1) skill-uri democratice, prin educarea capacitatii de advocacy in relatie cu autoritatile locale si centrale si (2) constientizarea beneficiilor transportului durabil pentru oras si mediu. In cadrul proiectului, participantii vor cartografia si analiza infrastructura velo din Bucuresti, vor propune un plan pentru imbunatatirea ei si vor incerca sa implementeze acel plan prin atragerea sprijinului comunitatii si prin metode de advocacy in fata autoritatilor relevante. Proiectul va atrage elevii intr-un proces continuu de invatare prin metode non-formale (blogging, cartare, fotografiere, brainstorming, prezentari interactive, traininguri) si coaching de la experti in advocacy si politici de mediu. 

Miza proiectului este implementarea celor 6 planuri distincte de advocacy pentru transport sustenabil generate 100% de elevi precum si participarea Bucurestiului si a orasului Lovech cu cat mai multe actiuni la Saptamana Europeana a Mobilitatii din septembrie 2013.

Bucurestiul este a doua cea mai poluata capitala europeana, cu un aer periculos pentru sanatatea locuitorilor sai, iar principalul generator de poluare atmosferica este traficul auto. Conform studiului Ecopolis din 2011 „Calitatea aerului in Bucuresti. Efecte asupra sanatatii”, limitele pulberilor in suspensie (PM), a caror principala sursa este traficul rutier, sunt depasite constant in toate zonele capitalei. In acelasi timp, studiul comparativ Ecopolis despre calitatea vietii in capitalele UE arata ca Bucurestiul este codas in privinta utilizarii bicicletei ca alternativa la transportul cu masina, cu doar 0.7% transport uzual cu bicicleta fata de 59.6% in Copenhaga. 

BikeMyWay este un proiect al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis in parteneriat cu Asociatia Bate Saua sa Priceapa Iapa respectiv cu Ecomission 21 Century si Society for Investigation Practices (Bulgaria).