Lucrarile de reconstructie ecologica de la Mahmudia, pe ultima suta de metri

0

Dupa 12 luni de la inceperea propriu-zisa a lucrarilor de reconstructie ecologica din incita Carasuhat, Consiliul local Mahmudia anunta ca in aceasta toamna 924 ha de pasune degradata aflata in proprietate publica vor fi reconectate la circuitul natural al deltei. Proiectul ‘Reconstructia ecologica a terenurilor apartinand domeniului public al Consiliului Local Mahmudia in cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunarii’ este prima actiune de reconstructie ecologica din Delta Dunarii implementat de catre o comunitate locala.

Proiectul ‘Reconstructia ecologica a terenurilor apartinand domeniului public al Consiliului Local Mahmudia, in cadrul incintei Carasuhat din Delta Dunarii’ este implementat de catre Consiliul local Mahmudia in parteneriat cu WWF-Romania si Adminstratia Rezervatiei Delta Dunarii. Este co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala si se deruleaza in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu 2007-2013, in baza contractului de finantare nr. 128266/ 01.03.2012 semnat intre ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice ca Autoritate de management POS Mediu si Consiliul Local al Comunei Mahmudia, in calitate de beneficiar al proiectului. Valoarea totala este de 12.711.624 lei, iar timpul de desfasurare era pe o durata de 42 de luni in perioada 01.03.2012 – 30.08.2015 si a fost prelungita cu 3 luni pana la data de 31 decembrie 2015.

Astazi lucrarile sunt realizate in procentaj de 80%, evolutia lor fiind una buna in contextul dat si se estimeaza finalizarea la finele lunii octombrie anul curent. In urmatoarea perioada vor fi realizate lucrarile cele mai sensibile, constand in montarea calugarilor si realizarea celor doua brese de legatura cu bratul Sfantu Ghoerghe si canalul Litcov. Urmeaza impadurirea unor zone ramase pentru refacerea habitatelor forestiere si monitorizarea efectului lucrarilor asupra habitatelor acvatice.

Parte a proiectului ‘Reconstructia ecologica a terenurilor apartinand domeniului public al Consiliului Local Mahmudia in cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunarii’, lucrarile isi propun refacerea complexului de japse, balti, garle si canale care ofereau, inaintea desecarii si indiguirii din anii ’80, hrana, adapost si loc de reproducere pentru toate speciile de plante, pasari si pesti caracteristice deltei, astazi amenintate cu disparitia. Realizarea acestor lucrari vizeaza asigurarea conditiilor de refacere si conservare a 18 tipuri de habitate, tinand cont de nevoile socio-economice ale comunitatii locale.

‘Proiectul de la Mahmudia isi propune recuperarea zonelor umede pierdute odata cu desecarea din anii ’80, zone care ofereau gratis resurse naturale comunitatii de pe malul Dunarii. Lucrarile de reconstructie sunt in asa fel gandite incat sa ajute refacerea proceselor naturale si conditiilor de dezvoltare a unor habitate care sustin reproducerea naturala a pestelui, cresterea stufului, padurilor si imbunatatirea pajistilor inundabile. Chiar daca scopul principal al proiectului este imbunatatirea biodiversitatii, in final aceasta diversitate biologica este motivul pentru care localnicii si turistii au peste in farfurie. Din aceste motive ar trebui protejata, iar eforturile pentru reconstruirea zonelor umede trebuie sa continue atat in Delta Dunarii, cat si in amonte, in lunca Dunarii Inferioare.’ a declarat Cristian Tetelea, specialist lucrari de reconstructie ecologica, WWF-Romania.

Obiectivul principal al proiectului este de a adauga o valoare naturala zonei prin asigurarea statutului favorabil de conservare a habitatelor prioritare din situl Natura 2000 Delta Dunarii – zona pilot Carasuhat, contribuind astfel, in mod direct, la atingerea obiectivelor Axei Prioritare 4 POS Mediu.

Proiect cofinantat din Fondul de Coeziune/ Fondul European de Dezvoltare Regionala.