Mii de noi baraje vor distruge cel mai mare sistem de rauri din Europa

0

Reprezentantii tarilor din bazinul Dunarii, reuniti Innsbruck, in Austria,  in cadrul unei intalniri la nivel inalt a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), discuta pentru prima oara despre cum pot preveni distrugerea ecosistemelor raurilor de catre noile proiecte de hidrocentrale planificate a fi construite in bazinul hidrografic al Dunarii de 800.000 km2.

Un grup de ONG-uri ce reuneste: WWF, Asociatia Internationala pentru Studiul Dunarii (IAD), Alianta Europeana a Pescarilor (EAA) si Forumul de Mediu al Dunarii (DEF) solicita aplicarea unor criterii comune pentru nivelul bazinului Dunarii pentru catalogarea raurilor foarte importante din punct de vedere ecologic si care nu pot fi folosite pentru producerea de energie.

Facem apel la autoritatile nationale, sa cada de acord asupra unui set de criterii comune pentru cartarea acelor sectoare de rauri care necesita cel mai inalt nivel de protectie, in conformitate cu Directiva Cadru pentru Apa si obiectivele de conservare ale Uniunii Europene”, a declarat Irene Lucius, din partea WWF.

Gerhard Nagl, din partea Forumului de Mediu al Dunarii, subliniaza: ”Fara reguli internationale clare privind protejarea biodiversitatii din ultimele rauri care curg liber in bazinul Dunarii, o raritate in Europa, vor fi sacrificate pentru interese nationale pe termen scurt, fara  a rezolva problema schimbarilor climatice”.

In Austria, de exemplu, construirea de baraje pe ultimele rauri cu potential hidroenergetic ar raspunde nevoii de energie pe o durata de cinci ani, cauzand, in schimb, daune ireversibile asupra ultimelor rauri intacte, adica mai putin de 13%. In Germania, in Landul Bavaria, potentialul hidroenergetic a fost epuizat, in timp ce portiunile de rauri naturale sunt adevarate comori ce trebuie protejate pentru generatiile viitoare.

In multe tari din bazinul Dunarii, precum Romania, Bulgaria, Croatia, Serbia si Ucraina, potentialul pentru cresterea eficientei energetice este enorm. Acest lucru demonstreaza ca numai folosirea mai multor tipuri de masuri, in primul rand economisirea energiei si utilizarea mai multor surse de energie regenerabila, poate reprezenta o solutie pe termen lung.

Multe dintre hidrocentralele proiectate sunt situate fie in arii protejate, fie in apropierea acestora, iar efectele negative vor anula, practic, toate eforturile de conservare a naturii, derulate pana acum la nivel national si la nivelul Uniunii Europene. De aceea este esential ca hidrocentralele sa nu fie construite in zone valoroase din punct de vedere ecologic, minimizandu-se astfel distrugerile. Cum mediul inconjurator nu are granite, ariile protejate de importanta mai ridicata sau mai redusa trebuie sa fie definite la nivelul intregului bazin al Dunarii, nu doar la nivel national.