Natura 2000 – o necunoscuta pentru comunitatile din cel mai mare sit Natura 2000 din Transilvania

0

88% dintre locuitorii din cel mai mare sit Natura 2000 din Transilvania nu stiu nimic despre reteaua de arii protejate Natura 2000, releva un sondaj de opinie. Pe fondul lipsei de informatii, atitudinea fata de statutul de arie protejata tip Natura 2000 ramane pozitiva, cele mai multe asteptari fiind indreptate pe partea de compensatii financiare.

Studiul a aratat si ca mai mult de jumatate dintre localnici (58%) sunt foarte putin interesati de problemele de mediu, in timp ce 42% considera ca situatia mediului are o mare sau foarte mare influenta asupra calitatii vietii. Rezultatele arata si care sunt cele mai indragite specii din zona: caprioara, iepurele si ursul; lupul, vulpea si mistretul sunt considerate daunatoare.

In mare parte, ne asteptam la aceste rezultate. Implementarea retelei Natura 2000 in Romania s-a facut fara consultarea celor direct afectati: persoanele care locuiesc sau detin terenuri in situri. Consecintele se vad acum, in lipsa de informare cu privire la beneficiile si obligatiile pe care aceste persoane le au.”, a declarat Florentina Florescu, managerul proiectului. „Aceste date ne vor ajuta sa dezvoltam o strategie de comunicare cu locuitorii din Podisul Hartibaciului-Tarnava Mare. Miza este informarea corecta si eficienta a acestora in legatura cu beneficiile implementarii retelei Natura 2000: pastrarea bogatiilor naturale ale zonei, dar si oportunitatile de dezvoltare durabila pentru comunitatea locala.”, a adaugat Florentina Florescu.

Sondajul este relevant pentru o zona care include 44 de comunitati si peste 90.000 de oameni acoperind urmatoarele situri Natura 2000: Podisul Hartibaciului, Sighisoara Tarnava Mare, Padurea de stejar si gorun de la Dosul Fanatului, Padurea de stejar si gorun de pe Dealul Purcaretului, Oltul Mijlociu-Cibin-Hartibaciu, Stejarii seculari Breite.

Sondajul a fost realizat in perioada august – septembrie 2011, pe un esantion de 1.200 de respondenti in zona Hartibaciul – Tarnava Mare – Olt, in cadrul unui proiect POS MEDIU, co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, derulat de catre WWF, in parteneriat cu Fundatia ADEPT, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu Regiunea 7 Centru si Asociatia Ecotur Sibiu: „Pentru Natura si Comunitati Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu – Tarnava Mare – Olt”.