Parcul Național Defileul Jiului în pericol de distrugere

0

Parcul Național Defileul Jiului este una dintre cele mai sălbatice și spectaculoase zone naturale protejate din România. Peisaje de o frumusețe nemaiîntâlnită, sute de specii de plante și de animale, unele protejate prin lege, condiții unice în țară pentru practicarea raftingului și a pescuitului sportiv, posibilități de cercetare științifică a ecosistemului acvatic – toate acestea ar putea dispărea dacă râul care a creat acest defileu va fi deviat conform unui proiect hidroenergetic care este în desfășurare în acest moment.

Amenajarea hidroenergetică a Defileului Jiului este un proiect demarat în 2003 de Hidroelectrica. Lucrările, ilegale conform actualelor standarde de mediu, au fost oprite câțiva ani, însă au reînceput anul trecut. Proiectul prevede captarea Jiului în anumite zone și direcționarea lui prin niște conducte uriașe, lucru care ar reduce semnificativ debitul râului pe porțiunea respectivă (2,7m³, față de peste 20m³ debitul actual), afectând iremediabil flora și fauna din zonă.

Această situație a fost slab promovată în ultimii ani. Unul dintre articolele mai complete pe aceasta temă a fost scris de Călin Dejeu (Asociația Efectul Fluture), biolog si economist, implicat de ani de zile în protejarea patrimoniului nostru natural. Într-o emisiune Radio România Cultural, Călin consideră că „în țara noastră nu mai există un astfel de defileu”. Proiectul nu este justificat din niciun punct de vedere, nici chiar economic, iar efectele adverse sunt devastatoare. „Jiul fiind deviat, speciile de pești vor dispărea, populația de vidre va fi decimată, habitatele ripariene și alte habitate de interes comunitar se vor degrada total. Jiul va fi un pârâu jalnic ce se va târî printre pietre.”, spune biologul. Călin a inițiat, de asemenea, și o petiție care are până în prezent peste 22.000 de semnături.

Cei care doresc să se alăture demersului sunt invitați să semenze petiția aici.
Atât timp cât nu este deviat Jiul, cauza nu este pierdută.”, menționează Călin.

În prezent au loc și alte inițiative care vizează oprirea distrugerii Parcului Național Defileul Jiului. Mai multe organizații internaționale de mediu, printre care WWF, Greenpeace, Bankwatch, Coaliția Natura 2000 ș.a., au avut diverse comunicări publice prin care subliniază efectele extrem de dăunătoare pe care proiectul le implică. De asemenea, câteva asociații au intentat un proces care vizează suspendarea executării actului administrativ autorizat anul trecut. Procesul este intentat contra Consiliului Județean Hunedoara, Consiliului Județean Gorj și Hidroelectrica, iar numărul dosarului este 30624/3/2016. Pronunțarea a fost amânată de câteva ori, iar următoarea înfățișare are loc vineri, 19 mai 2017, la Tribunalul București.

În continuare, Administrația Parcului Național Defileul Jiului organizează miercuri, 31 mai 2017, ora 10.00, la Centrul de Vizitare din localitatea Bumbești Jiu (județul Gorj), o consultare publică în ce privește acest proiect. Invitația este deschisă tuturor celor interesați și poate fi accesată aici.

De-a lungul anilor Valea Jiului a fost furată din toate părțile și pe toate planurile. Este momentul să lăsăm pesimismul și pasivismul în Valea Jiului și să luptăm împreună pentru ceea ce este al nostru și reprezintă atuul principal al zonei: povestea spectaculară creată de natură. Este momentul să acționăm și să nu devenim complici la moartea uneia dintre cele mai frumoase creații naturale.”, spune Adina Vințan, inițiatoarea Valea Jiului Society.