Peste 42.000 kilograme DEEE au fost colectate in cadrul programului Patrula de Reciclare

0

Programul educational Patrula de reciclare, desfasurat in perioada 15 noiembrie 2011 – 15 iunie 2012, isi anunta rezultatele finale si castigatorii. Editia 2011-2012 a implicat elevii in activitati de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, informare si protectie a mediului.

Proiectul s-a bucurat de participarea a 206 scoli din 7 judete si a 17.095 de elevi care au fost implicati in activitati de colectare si constientizare a importantei debarasarii responsabile a deseurilor electrice si electrocasnice. 54 de scoli au raportat proiecte proprii de creatie sau de promovare a colectarii si 24 de scoli au facut propuneri de postere pentru urmatoarea editie a proiectului. Copiii au reusit sa colecteze pe parcursul a aproximativ 5 luni o cantitate totala de 42.000 kilograme de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE).

Cantitatea medie colectata de fiecare elev se ridica la 2,47 kg DEEE, depasind media de colectare la nivel national, de 1 kg DEEE colectate anual de catre romani.

La nivel national, categoriile de premii acordate au vizat  cea mai mare cantitate colectata/elev (pentru care s-a acordat echipament pentru dotarea unui laborator audio video), cel mai activ profesor (care a primit un sistem micro hi-fi) si cea mai buna propunere de poster (premiata cu un LCD), provocare lansata celor mai creativi dintre participanti, pentru contributia la designul posterului editiei viitoare a programului Patrula de reciclare, care va debuta in toamna acestui an.

Premiile nationale, oferite de Philips si Indesit, membrii fondatori ai Asociatiei RoRec, au fost castigate de bistriteni. Liceul cu Program Sportiv Bistrita a fost institutia care a colectat cea mai mare cantitate/membru in Patrula de reciclare din tara, cu 205,4 kg de deseuri de echipamente electrice si electronice colectate pe parcursul programului. Cel mai activ profesor coordonator, la nivel national, a fost desemnata doamna Teodora Popescu (Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Nr.1 Bistrita). Premiul special al Juriului, desemnat in urma notarii si evaluarii celor 24 de propuneri de poster, a fost acordat echipei de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Nr.1 din Bistrita.

 “Multumim agentilor Patrulei de reciclare, profesorilor coordonatori, Primariilor si Inspectoratelor Scolare Judetene care ni s-au alaturat in extinderea acestui program. Rezultatele editiei 2011-2012 a programului Patrula de reciclare ne arata, o data in plus, ca protectia mediului a depasit zona pur teoretica, insemnand deja o implicare mult mai concreta a generatiei tinere, copii care devin ei insisi exemple pentru adulti. Vom relua in lunile urmatoare programul, in care avem deja tot mai multe judete participante.”, a declarat Andreea Idriceanu, Communication Manager RoRec.

Calarasi este judetul cu cea mai mare cantitate colectata in cadrul programului, cu aproape 9.000 kg DEEE colectate. Individual, Scoala cu clasele I-VIII George Emil Palade din Ploiesti s-a detasat dintre cele 206 institutii inscrise in program, prin colectarea a unei cantitati impresionante de DEEE – 2.596,6 kg. Judetul Timis, familiarizat deja cu directiile programului, datorita proiectului pilot desfasurat in judet in 2011, a inscris in concurs peste 30 de proiecte.

La nivel local, premiile au fost acordate in cadrul festivitatilor de premiere desfasurate in Alexandria, Bistrita, Calarasi, Deva, Ploiesti, Timisoara si Tulcea, in perioada 5-14 iunie 2012.

Patrula de reciclare se desfasoara sub forma unui program educational de protectie a mediului, centrat pe colectarea si reciclarea DEEE in unitatile de invatamant, pentru a contribui la atingerea obiectivelor cantitative impuse de normele europene, anume de 4 kilograme/locuitor anual. Prin     intermediul acestui program, organizatorii au pus la dispozitie un sistem de colectare DEEE              accesibil, avand ca scop principal incurajarea obiceiului de colectare selectiva. In plus, programul are si o componenta educationala puternica, prin care ajuta elevii sa inteleaga unele dintre cauzele poluarii mediului si sa constientizeze faptul ca reducerea acestora depinde de fiecare dintre noi.

Programul sustine eforturile comune ale Asociatiei, autoritatilor locale si membrilor RoRec de a crea o infrastructura coerenta de colectare DEEE, pentru a contribui la atingerea obiectivelor cantitative impuse de normele europene, anume de 4 kg DEEE colectate de fiecare locuitor, anual.