Proiectul DANUBEPARKS se apropie de final. Scurta retrospectiva

0

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (A.R.B.D.D.) implementeaza in perioada 1 martie 2009 – 29 februarie 2012, proiectul DANUBEPARKS Danube River Network of Protected Areas – Development and Implementation of Transnational Strategies for the Conservation of the Natural Heritage at the Danube River, Reteaua de Arii Protejate Dunarene – Dezvoltarea si Implementarea de Strategii Transnationale pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunarii.

Marile zone umede aflate de-a lungul Dunarii constituie o parte importanta a patrimoniului natural comun european. Recunoscandu-se acest fapt, in aprilie 2007, reprezentantii Ariilor Protejate din 8 state avand granita cu Dunarea au semnat Declaratia de la Tulcea, un apel la actiune pentru crearea unei Retele Dunarene de Arii Protejate, ca platforma pentru cooperare transnationala eficienta. Doi ani mai tarziu, in iunie 2009, Reteaua Ariilor Protejate Dunarene a fost infiintata prin semnarea Declaratiei de la Viena, iar proiectul DANUBEPARKS, finantat prin Programul de Cooperare Transnationala Sud- Estul Europei 2007-2013 (SEE Programme 2007-2013), a fost lansat oficial. Proiectul a reunit 12 Arii Protejate din 8 tari dunarene intr-un efort comun de protejare si conservare a patrimoniului natural si cultural european.

In cei trei ani de desfasurare, proiectul DANUBEPARKS a cuprins o serie de activitati comune grupate in 7 pachete de lucru specifice. Acum, la ora bilantului, dorim sa evidentiem macar o parte din realizarile proiectului.

Astfel, in cadrul componentei de Comunicare si diseminare s-au realizat activitati de constientizare prin :

– Elaborarea si tiparirea brosurii „Danubeparks, reteaua de arii protejate dunarene, cooperare pentru conservarea naturii”;

– Elaborarea si tiparirea pliantului „Sturionii – specii fanion ale fluviului Dunarea”;

– Crearea si amplasarea Monumentului Sturionului in Tulcea si Orth, Austria.

– Organizarea expozitiei de fotografie „Danube Delta – Images of the youngest land of the old Europe” si Festivalului Naturii Dunarii in cadrul “Anului Romaniei”- desfasurat la Orth, Austria;

– Organizarea concursului international “O Sansa Dunarii Albastre” si prezentarea lucrarilor premiate in cadrul unei expozitii itinerante prin tarile partenere;

– Organizarea expozitiei „O Harta sonora a Dunarii” in Tulcea, la sediul ARBDD.

Pentru Morfologia si revitalizarea fluviului Dunarea s-au elaborat strategii comune de restaurare si implementare de proiecte pilot. Ca rezultat avem studiul privind ,,Planificarea proiectelor de reconstructie ecologica in Rezervatia Biosferei Transfrontaliera Delta Dunarii, Romania/Ucraina ”, precum si studiul privind „Morfologia si Revitalizarea fluviului Dunarea”.

Referitor la Managementul zonelor inundabile si habitatelor au fost elaborate in comun planuri de management si concepte transfrontaliere de conservare.

In cadrul activitatilor pentru Conservarea speciilor reprezentative ale Dunarii, accentul a cazut pe Strategia de conservare a vulturului codalb si pe dezvoltarea unui proiect LIFE+, pentru Sturionii de Dunare. Astfel, s-au realizat:

– Monitorizarea vulturului codalb pe teritoriul RBDD: amplasarea de hranitori, inelare, crearea de cuiburi artificiale, montarea de camere web, telemetrie;

– Organizarea Conferintei internationale privind conservarea, refacerea si utilizarea durabila a sturionilor din Dunare, premergatoare elaborarii proiectului LIFE+.

In cadrul componentei de Monitorizare si Natura 2000 s-au realizat schimburi de experienta privind Natura 2000 si s-au elaborat concepte de monitoring pentru speciile selectate. Un alt rezultat al studiilor si activitatii de cercetare si monitorizare a fost Manualul de management al nurcii europene.

Legat de Turismul in natura in Ariile Protejate Dunarene s-a realizat Ghidul vizitatorului in RBDD, s-au organizat cursuri de instruire a agentilor ecologi si schimburi de personal intre Ariile Protejate partenere.

Prezentarea rezultatelor proiectului va avea loc in cadrul Conferintei finale ce se va desfasura la Viena in perioada 27 – 28 februarie 2012 si va reuni membrii Retelei Dunarene de Arii Protejate care, in decursul a trei ani de implementare, s-a largit cu inca trei Arii Protejate, numarul acestora ajungand la 15.

Prin rezultatele sale, proiectul DANUBEPARKS este un exemplu de urmat datorita multiplelor beneficii aduse de cooperarea transfrontaliera in domeniul constientizarii, conservarii si protejarii patrimoniului natural si cultural dunarean.

Mai multe detalii se gasesc pe pagina web a proiectului: www.danubeparks.org