Protest al activistilor Salvati Rosia Montana la Forumul European al Aurului din Zurich

0

In data de 17 aprilie 2013, 20 de activisti ai Campaniei Salvati Rosia Montana au desfasurat o actiune de protest in fata Hotelului Park Hyatt din Zurich, Elvetia, unde avea loc Forumul European al Aurului. Activistii au boicotat intalnirea industriei miniere aurifere si au transmis companiei Gabriel Resources, prezenta la eveniment, ca lupta impotriva proiectului minier de la Rosia Montana continua.

Grupul de activisti a calatorit pana in Elvetia sa demaste practicile corporatiste murdare si abuzive ale companiei canadiene Gabriel Resources in Rosia Montana. Forumul European al Aurului are loc intre 16 si 18 aprilie in Zurich, unul dintre cele mai importante centre ale comertului mondial cu aur si locul unde mai mult de o treime din productia globala de aur este tranzactionata. De asemenea, 50% din aurul global tranzactionat este transportat fizic prin Elvetia, unde 5 dintre cele mai importante rafinarii din lume sunt localizate.

In formatie de cortegiu funerar si purtand masti aurii, activistii au intrerupt intalnirea in desfasurare a companiilor miniere pentru a face cunoscut opiniei publice ca Gabriel Resources stramuta familii de pe pamanturile lor si dezgroapa mortii din morminte in Rosia Montana. Toate acestea cu incalcarea drepturilor omului si a legistatiei in numele profitului. Activistii romani au livrat companiei miniere un sicriu auriu cu mesajul “Gabriel, RIC – rest in cyanide!”, in semn de urare pentru Gabriel Resources care planuieste cu orice pret deschiderea la Rosia Montana a celei mai mare mine aurifere de suprafata din Europa.

In timpul actiunii, protestatarii au afisat bannere cu mesaje precum “Rosia Montana nu va fi distrusa pentru aur.”, “Stop mineritului aurifer!” sau “Salvati Rosia Montana!”. Ei au adus in fata hotelului si fotografii care arata mormintele goale din Rosia Montana, dovezi ale actiunilor abuzive intreprinse de compania canadiana in numele profitului: incalcarea drepturilor omului, dezgroparea mortilor din cimitire si incalcarea dreptului publicului la informare si libera exprimare.

Nu este o coincidenta ca Forumul European al Aurului se desfasoara in Zurich. Toate aceste companii miniere controversate si-au dat intalnire intr-unul dintre locurile importante pentru comertul cu aur pentru a pune la cale viitorul acestei industrii murdare in cea mai discreta atmosfera. Am venit tocmai din Romania sa boicotam acest eveniment si sa aratam tuturor realitatea din Rosia Montana. Mesajul nostru catre Gabriel Resources si investitorii companiei este ca nu vom renunta si vom lupta in continuare pentru drepturile noastre la un mediu sanatos, la libera exprimare si cultura”, a declarat Bogdan Buta, unul dintre activisti.

Actiunea Campaniei Salvati Rosia Montana se inscrie intr-o serie de evenimente menite sa aduca in prim plan vocea miscarilor de opozitie la proiectele miniere din diferite parti ale lumii.  Cu ocazia Forumului European al Aurului, tot in data de 17 aprilie, vor avea loc un protest public de solidaritate cu Rosia Montana si o adunare publica la care vor participa Arthur Manuel (Presedinte al Indigenous Network on Economy and Trade si purtator de cuvant al retelei de comunitati indigene Defenders of the Land), Humberto Galindez (membru al Asamblea  Socio Ambiental de Catamarca impotriva megaminelor din Argentina) si activisti din Grecia si Peru.

follow_stiriong-1311247