Protest impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica, Barlad

0

Duminica, 1 septembrie 2013, in cadrul unei manifestatii desfasurate in Barlad,  circa 6000 de romani din intreaga tara au cerut interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist in Romania prin fracturare hidraulica, precum si anularea proiectului RMGC. Actiunea, care a durat aproximativ 2 ore, a fost organizata sub forma unui miting in Piata Sf. Ilie in cadrul caruia participantii la eveniment au cerut demiterea Guvernului Ponta si au afisat bannere  cu mesaje precum “Nu fracturarii viitorului copiilor nostri” “Ponta nu uita: Romania nu e a ta!” “Toata lumea sa strige tare: tara nu e de vanzare!” “Demisia!” “Salvati Rosia Montana” “Afara, afara cu Chevronu din tara!” “Go home, Chevron!” “CHEVR-OFF” “Opriti crima ecologica Chevron” “Daca vine aici Chevron/ si se-apuca sa foreze/ le vom da dureri in somn/ cum a fost pe metereze” “Nu gazelor de sist/ vrem viata nu moarte” “Sa plece americanii si sa vina Dumnezeu!”. Expertul geolog Gabriel Milan Sava (GISCB) a declarat in cadrul mitingului:“Asa cum am mai spus-o, nu exploatarea in sine a gazelor din sist este problema noastra ci metoda prin care aceasta exploatare se doreste a fi facuta. Metoda fracturarii hidraulice utilizeaza un volum foarte mare de apa, circa 60000 de m3 la o sonda. Multiplicati aceasta cifra cu numarul impresionant de sonde care vor fi puse in conditiile descoperirii gazelor de sist si va dati seama ce cantitate uriasa de apa va fi folosita. Apa reprezinta cel mai important element al vietii, daca ea dispare existenta vietii este pusa sub semnul intrebarii.Am observat in ultima perioada cinismul unor oameni de stiinta, preluat cu mare bucurie si repeziciune de unii oameni politici care, referindu-se la faza actuala de EXPLORARE, spun ca este inofensiva. Sfatuiesc pe toti acei care sustin aceasta stupida afirmatie sa citeasca manuale de geologie de specialitate sa informeze corect oamenii si nu sa ii dezinformeze asa cum doresc ei.Marele nostru domnitor Stefan cel Mare otravea apa si pamantul pentru a scapa de invadatori…acum …CULMEA CINISMULUI: unii asa zisi romani ii ajuta pe straini sa ne otraveasca apa si pamantul pentru a scapa de NOI!”.Acest protest face parte dintr-un lung sir de actiuni impotriva exploatarii si explorarii gazelor de sist si se doreste atragerea atentiei publicului larg, a mass-media si a factorilor politici asupra faptului ca USL a ajuns la guvernare pe baza unui program electoral prin care se angaja ca va vota o lege de interzicere a fracturarii hidraulice in Romania, precum si stoparea proiectului RMGC.

Pentru informatii suplimentare: gen. Neculai Rotaru (G.I.S.C.B.); 0732 263408; [email protected], [email protected]; Str. Republicii, nr. 241 bis, Barlad

Mentiuni:

Fracturarea hidraulica este o metoda de extragere a gazelor de sist prin care se fractioneaza roca la mare adancime (mii de metri) folosind cantitati mari de apa impreuna cu substante chimice periculoase. Daca se produc fisuri ale rocilor care ajung pana in apa freatica, aceasta risca sa se contamineze cu gaz metan si reziduuri toxice. Numeroase cazuri de contaminare a apei freatice sunt documentate si cercetate, locuitorii fiind sfatuiti sa plece (orasul Dimock din statul Pennsylvania este un astfel de caz aflat in cercetarea Departamentului de Protectie a Mediului din SUA). “Faza de explorare in care s-a ajuns in acest moment (in perimetrul EV2 BARLAD) se aseamana foarte mult cu faza de exploatare, deosebirea constand in faptul ca nu se vor face foraje orizontale iar fracturarea va avea loc doar pentru forajul vertical pentru a verifica in detaliu cantitatea, calitatea si indicatorii tehnico-economici ai gazelor de sist. Cu alte cuvinte, are loc o fracturare hidraulica la scara redusa! Alta metoda de a verifica toate acestea nu exista inca!” declara geolog Milan Sava.

GISCB (Grupul de Initiativa al Societatii Civile Barladene) este format din experti geologi, preoti, ingineri, militari, profesori care au luat  atitudine ca urmare a concesionarii perimetrului EV2 Barlad companiei Chevron, printr-un acord secretizat, in scopul extragerii gazelor de sist. GISCB a organizat mai multe mitinguri si marsuri in ultimii doi ani, la care au participat intre 3000 si 9000 de oameni. 

Mai multe informatii despre GISCB si opozitia fata de exploatarea gazelor de sist in Romania sunt disponibile pe gazedesist.ro.

Link-uri utile:

https://www.facebook.com/gazedesist.ro
https://www.facebook.com/events/161602027366996/?context=create