Recicleaza pentru copaci

0

Reciclarea hârtiei este mai ușor de spus decât de făcut

Astăzi, de fapt, avem de-a face cu un deșeu care reprezintă 30% din gunoiul pe care îl producem: hârtia. Este important de știut că acest material provine din celuloză, care este extrasă din copaci.

Este o substanță foarte simplă formată din două molecule de glucoză, care la rândul lor este un produs al fotosintezei plantelor, care absorb și transformă dioxidul de carbon prin lumina soarelui. Fiind concentrată în principal în structurile lemnoase și vegetale ale plantelor, celuloza este prezentă în tot ceea ce ne înconjoară.

  • Când mâncăm o legumă, purtăm blugi sau tricou, avem de-a face cu celuloză.
  • Fotografie de Christa Dodoo pe Unsplash
  • Reciclați hârtie: multe tipuri de eliminat

Hârtia pe care o putem recicla este cea a ziarelor, revistelor, tipăritelor, broșurilor, pungilor pentru alimente și pâine, pungi de hârtie cu mânere, foi de hârtie de toate tipurile și dimensiunile, cutii și ambalaje din carton ondulat (vezi aici codurile de reciclare).

Chiar și capacul cutiei de pizza, dacă este lăsat curat, poate fi aruncat cu hârtie

În timp ce există cutii de carton compostabile care, chiar dacă sunt grase sau cu reziduuri de pizza, odată tăiate în bucăți mici, pot fi aruncate la umed.

De fiecare dată când recuperăm o tonă din acest material, salvăm trei copaci de 20 de metri înălțime. Cei mai folosiți arbori pentru extragerea celulozei sunt brazii, pinii, castanii și fagii.

Chiar dacă sunt plante din culturi create special pentru producerea celulozei, prin reciclarea hârtiei reducem impactul asupra mediului și economisim energie.
Codurile de reciclare într-un pachet de gustări

chiar-si-capacul-cutiei-de-pizza-daca-este-lasat-curat-poate-fi-aruncat-cu-hartieÎn Italia, aproximativ 9 milioane de tone de produse celulozice sunt consumate în fiecare an. Iar dintre aceștia 64% este RECICLAT, 14% ARS pentru a produce energie, 22% PENTRU ALTE UTILIZĂRI (precum ambalarea, curățarea sau aprinderea șemineului) sau ajunge la gropile de gunoi.

  1. Datorită proceselor de macerare, tratare și albire, este posibilă extragerea celulozei din deșeurile de hârtie chiar și de trei sau mai multe ori, după care reciclarea devine imposibilă din cauza pierderii de consistență a fibrelor.
  2. Prin urmare, reciclarea hârtiei înseamnă a avea costuri mai mici pentru eliminare și producție, precum și protejarea resurselor forestiere.
    Noile bonuri de cumpărături reciclabile împreună cu hârtie
  3. Consumați cât mai puțină hârtie

Hartia celulozica nu are nicio legatura cu hartia fotografica sau cu hartia cerata, in timp ce servetele de hartie pe care le folosim la masa trebuie aruncate separat. Chiar și atunci când cumpărăm hârtie igienică sau șervețele de hârtie, acordăm prioritate produselor realizate din hârtie reciclată, și nu celor din celuloză pură.

De anul trecut, unele lanțuri de supermarketuri – și în special Ikea care în Italia a început în noiembrie 2020 – au înlocuit hârtia chimică a bonurilor (care urmează să fie eliminate în mod nediferențiat) cu „hârtia albastră”, care este un material care poate să fie aruncat în hârtie.

Sfatul este să consumați întotdeauna cât mai puțină hârtie, să profitați la maximum de foile pe care scriem, să faceți cât mai puține fotocopii, să folosiți cât mai puțin imprimanta și să aruncați cu grijă hârtia destinată reciclării.

A fost utilă această „felie” de durabilitate?

Dacă vă place, încercați să lăsați un comentariu. Indicațiile privind modalitățile corecte de sortare a deșeurilor au fost făcute cu sfatul aplicației Junker.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.