Rezervatiile naturale Izbucul Bigar si Cheile Rudariei – o parte a unui asteptat traseu tematic care sa promoveze ecoturismul in sudul Banatului

0

Descarcati Raportul Romania 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendinte, provocari  |  Inregistrati-va organizatia in Catalogul Societatii Civile!  |  Descarcati “Ghidul de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania”  |  Calendarul cursurilor FDSC  |  

dinpasiune-4822680

ypc-3639839

indaco-5660417

nonformalii-3586036

Data: 28-10-2013

Grupul Ecologic de Colaborare Nera si-a incheiat programul de voluntariat ecologic MAREA HOINAREALA 2013 cu ocazia unui eveniment realizat in data de 26.10.2013 in cadrul caruia, in rezervatiile naturale Izbucul Bigar si Cheile Rudariei, au fost realizate activitati de monitorizare a mediului, igienizare si informare a grupurilor de turisti.

Concluziile monitorizarii realizate:

  • In cele doua rezervatii lipsesc activitatile specifice de conservare a valorilor patrimoniului natural iar pentru situl mulinologic Cheile Rudariei este necesara implementarea unui proiect complex de conservare a arhitecturii si ocupatiilor taranesti traditionale.
  • Turismul neorganizat precum si unele activitati ilegale ale localnicilor lasa in urma lor deseuri si ambalaje abandonate in natura, vetre de foc si taieri ocazionale de arbori.
  • Din informatiile furnizate de localnici si din constatarile facute cu ocazia monitorizarii celor doua zone rezulta ca aici nivelul de practicare a ecoturismului este mult sub potentialul turistic oferit de patrimoniul natural si de traditiile locale. In zona se practica un turism neorganizat, de multe ori agresiv fata de patrimoniul natural al zonei, care nu aduce venituri relevante la nivelul comunitatilor locale.

GEC Nera considera ca dezvoltarea ecoturismului in cele doua rezervatii naturale se poate face doar in cadrul unui traseu tematic, pe un circuit care sa includa valorile fabulosului patrimoniu din toate cele patru parcuri naturale situate in sudul Banatului, si care sa fie promovat in ideia de a fi transformat in brand national.

Echipa “Let`s Do It, Romania!” anunta rezultatele finale ale Zilei de Curatenie Nationala de pe 28 Romania trebuie sa demonstreze ca 20% din fondurile UE vor fi folosite pentru combaterea schimbarilor climatice Peste 1000 de scoli din Romania pornesc in Patrula de Reciclare! Omul REinverzeste locul! In Focsani, Galati si Bucuresti Dezastrul din padurile Romaniei: in ultimii 20 de ani s-au taiat ilegal 366.000 ha de padure, cauzand prejudicii de 5 miliarde de euro Incep inscrierile pentru cea de-a cincea editie a Galei premiilor pentru un mediu curat! Aproximativ 2,4 milioane de hectare din padurile Romaniei sunt administrate responsabil Protectia mediului in Clisura Dunarii obstructionata de incoerenta legislatiei si reglementarilor in domeniu Ambalajele Tetra Pak certificate FSC sunt utilizate astazi de companii din 53 de tari, inclusiv din Romania IPCC: Schimbarile climatice in Europa: secete, scaderea productiei agricole si disparitia a peste 60% din specii

tedx_logo_place-caleavictorieied-p-40

accelerator_hub-9978439