Romania a reciclat in 2012 doar 1% din deseurile municipale generate, pe ultimul loc in Europa

0

Potrivit ultimei statistici publicate de Eurostat in data de 25 martie 2014, 42% din deseurile municipale din UE au fost reciclate sau transformate in compost in 2012. Statele din UE au generat in medie 492 kg deseuri municipale/persoana in 2012, din care 34% au fost depozitate, 24% incinerate, 27% reciclate si 15% compostate. Mai mult de jumatate din deseurile municipale au fost reciclate si compostate in Germania (65%), Austria (62%), Belgia (57%).

Romania a generat in 2012 sub 400 de kg deseuri/cap de locuitor, alaturi de  Croatia, Slovenia, Slovacia, Polonia, Cehia, Letonia si Estonia insa se afla in continuare printre ultimele tari din Europa in ceea ce priveste tratarea deseurilor, la concurenta doar cu Turcia, Macedonia,  Bosnia si Hertegovina si Serbia. Bulgaria, care se afla la ultimele raportari (aferente anului 2009) intr-o situatie similara Romaniei, a reusit sa reduca depozitarea deseurilor in gropile de gunoi de la 99% la 73%. Romania nu a reusit, ramanand tot la 99%.

Din cele 389 kg de deseuri generate /cap de locuitor in Romania doar 1% au fost reciclate, restul fiind depuse la gropile de gunoi. In plus, potrivit statisticilor nu au fost depuse raportari catre Uniunea Europeana privind deseurile incinerate si compostate. Coalitia pentru Mediu isi exprima indignarea si ingrijorarea prin Scrisoarea Deschisa atasata, care include si cerinte concrete de completare a politicilor publice cu instrumente concrete de aducere a Romaniei in randul tarilor civilizate.

Studiul Eurostat este disponibil AICI.