Satu Mare castiga Competitia pentru Capitala Earth Hour 2014

0

Satu Mare devine punctul central de pe harta actiunilor de mediu din Romania, prin castigarea Competitiei pentru Capitala Earth Hour 2014. Echipa locala de campanie, formata din 5 entitati: Asociatia de Copii si Tineri ACT 4U (coordonator), Primaria Municipiului Satu Mare, Colegiul National Ioan Slavici, Colegiul National Mihai Eminescu si Colegiul Doamna Stanca, s-a remarcat prin diversitatea si coerenta actiunilor organizate si prin respectarea tematicii campaniei Earth Hour. Competitia a fost  organizata la nivel national in cursul lunii martie de catre WWF-Romania, in cadrul campaniei anuale oficiale Earth Hour (Ora Pamantului), cea mai mare miscare voluntara de mediu din istorie.

Pentru a se inscrie in concurs, orasele, reprezentate de primarii, ONG-uri si asociatii locale, institutii de invatamant si de cultura au trebuit sa formeze echipe de campanie de minim 3 – maxim 10 membri, sa elaboreze si sa implementeze in luna martie (Luna Earth Hour) un plan de actiuni inspirate din tematica de mediu. La final, orasul care se remarca prin actiuni variate si cu impact in comunitate si cu cel mai original program pentru evenimentul final Earth Hour din 29 martie castiga titlul de Capitala Earth Hour.

Orasele inscrise in Competitie au fost: Adjud, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Braila, Bucuresti, Craiova, Panciu, Ramnicu Valcea, Salonta, Satu Mare, Sighisoara si Tulcea.

Echipa Satu Mare a dat dovada de creativitate si dedicare, dar si de o foarte buna organizare, dat fiind faptul ca au implementat un plan de 27 de actiuni intr-un timp record de 9 zile; la care s-a adaugat evenimentul final Earth Hour din 29 martie, in care au reusit sa implice si reprezentanti ai altor institutii publice din municipiu. In programul lor, s-au concentrat pe actiuni de educare si informare a comunitatii prin diverse activitati practice si creative: de la ecologizari si plantari, la concursuri de proiecte de mediu si ateliere de confectionare de obiecte din materiale reciclate, expozitii, spectacole si prezentari.

Acestia au realizat, de asemenea, o campanie de informare in oras pe tema reciclarii si au colectat de la cetateni 565 kg de deseuri de tip electrocasnice, PET-uri si hartie. Echipa a valorificat si oportunitatea data de Ziua Internationala a Apei, printr-o vizita la uzina locala de apa la care au participat 50 de elevi de scoala gimnaziala. Un alt punct din planul de actiuni al echipei care a impresionat a fost realizarea, de catre elevii Colegiului Ioan Slavici, a unei machete a Orasului Perfect: orasul Satu Mare in varianta ecologica, fara poluare. Elevii au tras un semnal de alarma si in legatura cu consumul de energie electrica, transformand o minge intr-o lampa functionala.

In clasamentul oraselor, Tulcea a iesit pe locul secund, obtinand un punctaj aproape egal cu cel al orasului Satu Mare. Echipa din Tulcea, in frunte cu Societatea Stiintifica Orion, a marsat tot pe activitati educationale si practice si printr-un program de Earth Hour care a pus in prim-plan identitatea culturala a Dobrogei, prin dansuri populare si cantece folclorice. Acestia au lansat Luna Plantarilor, un proiect mai vechi, sub egida Earth Hour si au marcat Ziua Internationala a Apei printr-o conferinta pentru elevi si parinti despre conceptul de amprenta de apa si masurile prin care fiecare dintre noi o poate reduce. Luand in considerare performanta echipei tulcene in aceasta competitie, WWF-Romania ii ofera mentiunea speciala pentru „Programul cel mai bine ancorat in realitatile si cultura locale”.

Un punctaj foarte bun au obtinut si orasele Salonta, Bistrita si Craiova, completand tabloul Earth Hour cu tururi cicliste si promovarea bicicletei ca mijloc de transport durabil, adoptii de spatii verzi si zone publice in scop de ecologizare, plantari si evenimente frumoase de Earth Hour. Echipa WWF-Romania transmite felicitari si acestor echipe, dar si celorlalte 8 orase care au concurat pentru titlul de Capitala Earth Hour, si speranta ca Earth Hour le-a oferit inspiratie si un plus de motivatie pentru proiecte ce se pot realiza si de acum incolo pentru a construi un mediu mai placut si mai sanatos de viata.

Magor Csibi, Director WWF-Romania afirma: „Earth Hour este o sarbatorire a oamenilor si a comunitatilor, care ne arata in fiecare an ca ne putem uni in jurul unor idei pozitive, constructive. Daca deja ne-am obisnuit cu faptul ca acest eveniment mobilizeaza foarte multi romani in fiecare an, in 2014 participantii ne-au aratat ca si competitia dintre orase poate sa fie un eveniment organizat in primul rand de catre comunitati de cetateni activi, preocupati de viitorul nostru, de mediu si de oameni. Sper sa reusim sa continuam aceasta traditie si sa contribuim la crearea unei noi categorii de comunitati active, care vor schimba, putin cate putin, mediul in care traiesc in fiecare zi, nu numai odata pe an, de Earth Hour.”