Scrisoare privind evolutia sectorului forestier din Romania

0

Ca urmare a ingrijorarii crescande cu privire la evolutia sectorului forestier din tara noastra, WWF-Romania solicita Guvernului Romaniei adoptarea masurilor adecvate si imediate pentru combaterea taierilor ilegale.

Organizatiile de mediu Environmental Investigation Agency, WWF-Romania si Greenpeace Romania au transmis recent o scrisoare Prim Ministrului, Dacian Ciolos. Scrisoarea de sprijin solicita imbunatatirea transparentei informatiilor din domeniul forestier, precum publicarea amenajamentelor silvice, a actelor de punere in valoare, a documentelor de transport, precum si monitorizarea in timp real a activitatii din depozitele de lemn. Aceasta poate fi accesata in sectiunea din dreapta.

Unde ne aflam acum?

Ca premiza pentru identificarea solutiilor tehnice de detaliu pentru imbunatatirea “Wood Tracking/SUMAL”, WWF solicita autoritatilor competente prezentarea publica a raportului de analiza a performantei/eficientei sistemelor de trasabilitate existente. Pentru a contura tabloul real al situatiei din silvicultura si pentru a surprinde relevanta si oportunitatea modificarilor care se impun, WWF solicita de asemenea prezentarea situatiei de fapt referitoare la dimensiunea taierilor ilegale documentate incepand de la intrarea in vigoare a “Radarului Padurii” (octombrie 2014) si in mod particular pentru anul 2016 – de la modificarea legii privind securitatea nationala a Romaniei (moment in care gestionarea ilegala, degradarea ori distrugerea resurselor natural ale fondului forestier a fost incadrata oficial ca amenintare la adresa sigurantei nationale a Romaniei).

Ce ne-a ramas de facut?

Pentru a da credibilitate si recunoastere internationala tuturor eforturilor privind combaterea taierilor ilegale (reprezentate mai ales prin adoptarea sistemelor de trasabilitate specifice la nivel national), se impune in aceeasi masura, indeplinirea adecvata a obligatiilor pe care Autoritatea Competenta din Romania le are ca membra a Uniunii Europene conform Regulamentului European privind comertul cu lemn (EUTR). Romania se afla inca in procedura de enfrigement pe EUTR iar demersurile propuse mai jos  vor conduce la iesirea din aceasta situatie ingrata:

  • Coordonarea efectiva a intregului sistem de control urmand o abordare bazata pe riscuri si prioritizarea controalelor pe criterii trasparente si usor de monitorizat (astfel controalele vor fi directionate spre situatii critice cunoscute si recunoscute). Instituirea de proceduri de control clare si transparente privind: (i) monitorizarea alertelor generate de sistemele de trasabilitate astfel incat controlul firmelor sa nu poata fi orientat discretionar, respectiv (ii) un sistem de evidenta publica a registrelor de control, in care sa se regaseasca natura si rezultatele controalelor, precum si masurile de remediere impuse de autoritatea competenta;
  • Orientarea activitatilor de indrumare si control in directia cresterii performantei sistemelor de prevenire si combatere a recoltarii ilegale in sfera primei plasari pe piata a lemnului;
  • Conform principiilor europene, combaterea recoltarii ilegale a lemnului trebuie sa fie sustinuta de un sistem de sanctiuni eficiente, proportionale si disuasive. Aceste masuri coercitive trebuie dezvoltate in cadrul unui proces transparent si participativ cu implicarea principalilor factori interesati/afectati. WWF doreste sa atraga atentia ca sistemul de sanctiuni adoptat prin OUG 51 /2016 sau recenta propunere pentru modificarea Codului Silvic contin unele masuri disproportionate, care dublate de o lipsa de claritate in aplicare, deschid calea abuzurilor iar in acest fel se va altera credibilitatea si  eficienta intregului sistem.
  • Adoptarea unor sanctiuni proportionale si disuasive in cazul operatorilor care plaseaza lemn sau produse din lemn provenite din import, precum si pentru celuloza si hartie – Sanctiunile pentru importuri sunt disproportionate comparativ cu sanctiunile prevazute la nivel national pentru lemnul domestic dar si comparativ cu celelalte state membre (eficienta EUTR la nivel comunitar este practic dictata de eficienta statului membru cu legislatia cea mai permisiva);
  • Dezvoltarea sistemelor de trasabilitate trebuie sa tina cont in egala masura si de conditia (imperios necesara) reducerii impactului negativ asupra competitivitatii sectorului forestier (pentru a da dimensiunea sustenabilitatii managementului padurilor) prin: calcularea automata a actelor de punere in valoare (APV), simplificarea activitatilor operative, permiterea generarii de rapoarte tematice, permiterea planificarii si monitorizarii operatiunilor silvice, permiterea utilizarii platformei informationale ca baza de date multifunctionala (de ex. pentru datele proprii ale fiecarui operator);
  • Cresterea capacitatii institutionale a Autoritatilor Competente teritoriale in vederea exercitarii atributiilor de indrumare si control.

Exemple de masuri permise de actualul cadru legislativ care pot conduce la abuzuri:

  •  Comunitatile si specialistii independenti vor fi “tinuti departe” de padure

Accesul persoanelor in fondul forestier national (cuprinzand aici si drumurile forestiere) cu autovehicule nedestinate transportului masei lemnoase, fara acordul scris al proprietarului sau administratorului se sanctioneaza cu amenzi de la 2000 la 5000 RON; aceasta prevedere va genera abuzuri privind accesul comunitatilor locale sau a specialistilor independenti in fondul forestier proprietate publica.

  •  Orice specialist de buna credinta devine un contravenient sigur datorita proceselor fiziologice ale arborilor

Aplicarea indescifrabila, ilizibila sau necorespunzatoare a dispozitivelor speciale de marcat se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei pana la 8.000 RON. Atentie! Inscrisul cu creionul, marca si vopseaua aplicata trebuie deci sa ramana lizibile vreme de un an! Asadar, deprecierea lemnului sau acoperirea cu rasina a cioplajului executat pentru marcarea arborilor transforma personalul silvic de buna credinta intr-un penal desavarsit.

Mijloacele de transport cu care s-a realizat transportul materialelor lemnoase care nu au provenienta legala conform normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund se confisca.  Existe deja cazuri concrete cand intre volumul inscris in documentele de insotire si cel “constatat” de organele de control prin remasurare au rezultat  diferente de sub 1% iar decizia a fost confiscarea intregii mase lemnoase dar si a masinii.

Chiar si o conserva de peste are o anumita toleranta afisata pe eficheta. Oare nu ar trebui acceptata o toleranta rezonabila atunci cand se transporta masa lemnoasa bruta, care se incarca cu macaraua? Atentie! Lemnul se masoara in padure, in conditii de teren grele cu instrumente care (nicaieri in lume) nu pot oferi acelasi rezultat la doua masurari succesive (motivele sunt lesne de inteles).

  • Orice contraventie aplicata personalului silvic (chiar si cea mai neinsemnata eroare materiala),   depaseste cu mult veniturile salariale ale acestora.
  • Masuri discriminatorii pentru silvicultura fata de orice alte domenii de activitate din tara

Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 12 luni de la data savarsirii faptei. In vreme ce pentru celelalte domenii aceasta este de 6 luni.