Sectoarele 1 si 2 recicleaza cu ajutorul bicicletelor care stabat zilnic strazile aglomerate ale capitalei

0

Este vorba despre programul RECICLETA, inițiat de ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă. Programul este în derulare din 2009, momentan doar in sectoarele 1 și 2 ale capitalei, pentru a colecta materiale reciclabile de la birouri și scări de bloc, spre a fi valorificate corect.

Inovativitatea inițiativei de economie sociala este dată de tipul de transport prin care materialele ajung de la cetățeni, la centrele de prelucrare. Transportul se face cu cargo-triciclete, care nu produc emisii nocive și care transmit un mesaj unitar de responsabilitate față de mediul înconjurător, într-un oraș în care traficul aglomerat si polunarea aerului si fonica sunt deranjuri cotidiene pentru fiecăre din noi.

Asociația ViitorPlus a pus în valoare și experiza în economie socială și a creat o nouă oportunitate pentru persoanele din grupuri vulnerabile. Bicicliștii RECICLETA sunt persoane care au sansa de a avea un loc de muncă legal și stabil cu ajutorul proiectului ecologist.

Pana in acest moment, dupa cei 7 ani, prin programul RECICLETA au fost valorificate 345 tone de materiale reciclabile, au fost salvati de la taiere 5.175 de arbori si aproape 17 tone de CO2 nu a mai fost emis datorita: copacilor salvati prin reciclarea hartiei, salvarii deseurilor de la groapa de gunoi si folosirii tipului de transport nepoluant.

RECICLETA este o întreprindere socială și oferă servicii de colectare hârtie, PET și doze de aluminiu pentru reciclare. Sunt colectate cantități mici de deșeuri (minim 25 kg, maxim 150 kg) de la firme și scări de bloc din zonele de nord, centru și de est ale Bucureștiului (vezi harta). Serviciul a fost special creat pentru transportul de cantități mici, o alternativă pentru depozitele specializate în colectare care pot ridica doar cantități mari de reciclabile (așa este viabil economic pentru acestea).

Recicleta este un proiect recunoscut la nivel european – în 2013 am câștigat marele premiu, la secțiunea de mediu, în cadrul Social Innovation Tournament organizat de European Investment Bank Intitute. În plan național, am inspirat activitatea de reciclare hârtie dezvoltată de Primăria Alba-Iulia, aceasta adoptând transportul cu cargo-triciclete și folosirea lor de către persoane cu probleme sociale. Premii și recunoaștere Recicleta.