Studiu Greenpeace: Costurile subventiilor alocate industriei de carbune din Romania comparativ cu industria energiei regenerabile

0

In cadrul unei conferinte de presa urmata de o dezbatere pe teme energetice, Greenpeace Romania a facut public studiul „Costurile subventiilor alocate industriei de carbune din Romania comparativ cu industria energiei regenerabile”. Studiul arata un sprijin de aproape patru ori mai mare pentru carbune fata de regenerabile in perioada 2005-2013, iar totalul estimat al subventiilor pentru carbune, incepand din 1990, ajunge la 13.8 miliarde de lei.

Studiul „Costurile subventiilor alocate industriei de carbune din Romania comparativ cu industria energiei regenerabile” a fost realizat de firma de cercetare Candole Partners pentru Greenpeace Romania. Lansarea studiului a fost urmata de o dezbatere marca Expert Forum, cu participarea reprezentantilor din diverse ramuri ale sectorului energetic.

Bazata pe date oficiale, analiza estimeaza ca sprijinul public pentru carbune se ridica la nivelul a 2,3% din PIB-ul pe un an al tarii, fara a include in calcul externalitatile – acele costuri indirecte asupra sanatatii si mediului.

Ajutorul primit de sectorul energetic asociat carbunelui nu se limiteaza la subventiile directe, ci include o multitudine de alte cai de sprijin, precum alocari gratuite de certificate de emisii, de 300 mil EUR – 2 mld EUR*, bonus pentru cogenerare, sau acces la piata de echilibrare.

Studiul compara sprijinul acordat carbunelui cu cel pentru regenerabile si proiecteaza trei scenarii energetice cu orizont 2020. Cel mai economic scenariu energetic, in urma comparatiei, se dovedeste a fi cel cu dependenta redusa de carbune si nuclear, cu pondere ridicata a energiilor regenerabile.

„Valorile pentru sprijinul carbunelui, din studiul lansat astazi, ne-au depasit asteptarile, insa realitatea este chiar mai grava: exista o serie intreaga de subventii ascunse, al caror calcul nu a fost posibil din lipsa de date.” declara Ionut Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace Romania.

„Cu aceleasi resurse cu care statul subventioneaza acum sectorul energetic asociat carbunelui, guvernul ar putea sprijini investitiile in eficienta energetica si in modernizarea infrastructurii energetice astfel incat sa fie posibila preluarea integrala a energiei regenerabile. Pretul platit de societate ar putea fi astfel chiar mai mic, daca luam in calcul costurile de sanatate si de mediu pe care le cauzeaza arderea carbunelui si care nu se regasesc in costurile energiei.” adauga Ionut Cepraga.

Studiul lansat astazi vine intr-un moment in care guvernul remodeleaza strategia energetica nationala, pe fondul crizei ucrainene si a crizei economice prelungite. Independenta energetica, accesibilitatea si siguranta energetica sunt deziderate ce nu mai admit risipirea resurselor pentru intretinerea artificiala a unui sector in pierdere.