Studiu WWF: poluarea si defrisarea padurilor sunt cele mai grave probleme de mediu resimtite de romani

0

Poluarea si defrisarea padurilor sunt principalele probleme de mediu identificate de romani, se arata intr-un studiu realizat pro bono de catre compania Synovate pentru WWF.

Mai mult de jumatate dintre romani sunt ingrijorati de soarta padurilor

81% dintre persoanele intervievate in cadrul studiului comandat de WWF s-au declarat deranjate de poluare. 8 din 10 romani condamna poluarea aerului, a solului, a padurilor si a apei si considera poluarea industriala, chimica si a noxelor drept principalele surse ale poluarii, in general. Mizeria, gunoaiele- in general, deseurile sunt probleme care ii afecteaza pe cea mai mare parte dintre respondenti.

Lipsa parcurilor si, in general, a spatiilor verzi, constituie un motiv de ingrijorare pentru mai mult de jumatate dintre persoanele care au participat la studiu. 60% dintre acestea sunt ingrijorate de soarta padurilor din Romania, in mod particular de problema defrisarilor.

Totodata, respondentii considera ca fiind probleme de mediu si lipsa de civilizatie, lipsa educatiei de mediu, coruptia, dezinteresul autoritatilor si slaba mediatizare in media a acestor aspecte.

WWF depune eforturi pentru protejarea padurilor

WWF considera drept o prioritate protejarea si conservarea padurilor din Romania, cu atat mai mult cu cat in tara noastra se gasesc 250,000 de hectare de paduri seculare, una dintre cele mai intinse suprafete din Europa. Aceste paduri se confrunta cu nenumarate presiuni, dintre care cea mai amenintatoare este taierea, atat sub forma legala cat si ilegala, ambele cauzate de faptul ca aceste paduri nu sunt incluse intr-un sistem de protectie totala. WWF atrage atentia asupra nevoii de actiune imediata, in scopul pastrarii ultimelor paduri seculare care au mai ramas in regiunea noastra.

In prezent, WWF sprijina protejarea a peste 1300 de hectare de paduri seculare.

Peste 1000 de hectare din padurea seculara de la Strambu Baiut, din Maramures, au fost puse sub protectie provizorie, pana la declararea zonei drept rezervatie naturala, demers initiat de WWF in anul 2010.

Alte 350 de hectare de padure seculara din Padurile Sincii (judetul Brasov) sunt protejate prin fondurile colectate in campania 2% de anul trecut, demers care continua si in acest an.

Comportamentul filantropic

Conform studiului, 5 din 10 romani cunosc cel putin o organizatie care se ocupa cu protectia mediului. 4 din 10 au declarat ca au facut donatii in trecut, suma medie donata fiind de 43.6 lei. Preferate sunt donatiile pentru ajutorarea copiilor (76%), a persoanelor cu probleme grave de sanatate (33%) si ajutorarea batranilor (32%). Doar 7% dintre respondenti au facut donatii pentru protectia mediului si a animalelor.

42% dintre romani cumpara produse ecologice

Conform studiului, perceptia pe care o au romanii asupra produselor ecologice este aceea a unui „produs natural”, „ facut la tara” sau „facut in casa”, un „produs de calitate”, „conceput dupa o reteta veche”, „reteta traditionala”. 

La nivel declarativ, 42% dintre participantii la studiu sunt cumparatori de produse atestate ecologic, provenite atat din Romania, cat si din export, consumand aceste produse in medie de 1.8 ori pe luna. 66% dintre cumparatorii de produse atestate ecologic isi motiveaza preferinta pentru acestea prin faptul ca „le considera sanatoase”, iar 38% „le considera de calitate superioara”.

Conform opiniei respondentilor, principala bariera care sta in calea consumului de produse traditionale si de produse ecologice o reprezinta pretul prea ridicat al acestora, urmata de slaba prezenta a acestor produse la raft.

Principalul canal de unde respondentii isi achizitioneaza alimentele ecologice este supermarket-ul (44%).

Studiul Synovate este reprezentativ la nivel urban national si a implicat 891 de respondenti, barbati si femei, cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 ani. Studiul a fost realizat in perioada februarie-martie 2011.