Sute de elevi de gimnaziu din 11 institutii de invatamant fac eforturi pentru constientizarea schimbarilor climatice

0

Aproximativ 400 de elevi de gimnaziu din 11 scoli din judetele Arges, Dambovita, Mures, Galati, Ilfov, Prahova si municipiul Bucuresti au conceput si pus in practica, pe parcursul ultimelor trei luni, mai multe campanii de constientizare a efectelor schimbarilor climatice. Ei s-au alaturat astfel miscarii mondiale care incearca sa transmita un mesaj clar decidentilor care se vor intalni la Paris, in toamna acestui an, cu ocazia Conferintei Partilor privind Schimbarile Climatice.

Campaniile de constientizare au fost organizate in cadrul proiectului “Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice”, coordonat de Fundatia TERRA Mileniul III in parteneriat cu asociatiile Floarea Reginei din Sinaia si Prietenii Pamantului din Galati, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Mijloacele prin care copiii impreuna cu profesorii lor au incercat sa transmita mesajul ca protectia impotriva efectelor schimbarilor climatice este o necesitate acopera o gama larga de activitati, de la scrisori adresate autoritatilor locale, trecand prin organizarea unor puncte de colectare a deseurilor in scolile proprii si pana la adevarate marsuri de protest impotriva lipsei de masuri.

Astfel, 90 de elevi de la Liceul Teoretic “Stefan Odobleja” Bucuresti au pus la punct un intreg sistem de gestionare a deseurilor reciclabile (hartie si carton) la nivelul scolii. Elevii au realizat postere care au fost expuse in intreg liceul.

In schimb, elevii de la scolile “Dimitrie Luchian” si „Stefan cel Mare” din localitatea Piscu, judetul Galati, au exersat inca de la varste fragede, dialogul cu autoritatile, inmanandu-i primarului o scrisoare prin care isi exprima dorinta ca localitatea lor se devina una verde.

De asemenea, au fost trimise prin posta scrisori parintilor si altor locuitori ai comunei, prin care elevii si-au transmis viziunea lor asupra viitorului.

Elevii de la cluburile copiilor din Moreni si Sighisoara si-au mobilizat toti colegii reusind sa organizeze la jumatatea lunii mai, respectiv pe 4 iunie, cu o zi inainte de Ziua Mondiala a Mediului, doua marsuri cu o participare impresionanta, aproximativ 400 de elevi.

In toate aceste campanii, elevii au valorificat cunostintele acumulate pe parcursul implementarii proiectului “Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice”, prin intermediul cursurilor speciale cu tematica schimbari climatice, dedicate profesorilor si elevilor. In cadrul aceluiasi proiect au fost realizate ghiduri si manuale de aplicatii si un curs online care vin in completarea programei scolare care in acest moment prezinta o lacuna in ceea ce priveste educatia privind schimbarile climatice.

Profesorii implicati in cadrul proiectului au participat in perioada 3-5 iulie 2015 la o vizita de studiu organizata la Centrul pentru Traditii si Dezvoltare Durabila din localitatea Brusturoasa, judetul Bacau.

Scopul acestei vizite a fost asimilarea de catre profesorii participanti a unui numar de activitati ecologice care pot fi efectuate in cadrul orelor de curs. Cadrele didactice au asistat le construirea unor dispozitive ecologice. Printre acestea s-au numarat un uscator de fructe, construit din piese reciclate si un colector de energie solara.

“Lucruri pe care le stiam doar din carti, am avut posibilitatea de a le vedea pe viu. Noi am prezentat aceste aplicatii in cadrul cursurilor si chiar ne intrebau elevii cand o sa le facem si noi la scoala. Acum dupa aceasta vizita de studiu le vom construi impreuna. Vom incerca sa facem un storcator de fructe mai ales ca zona noastra are o traditie in acest domeniu”, a declarat Oana Botirca, profesor din Topoloveni, judetul Arges.

Scolile si profesorii care au coordonat aceste campanii sunt urmatoarele:

Liceul Teoretic “Stefan Odobleja” Bucuresti, prof. Annemarie Ioja si prof. Cristina Ghita,

Scoala Gimnaziala “Dimitrie Luchian”, loc. Piscu, jud. Galati prof. Angela Feraru

Scoala Gimnaziala „Stefan cel Mare” loc. Piscu, jud. Galati, prof. Anisoara Vrinceanu 

Clubul Copiilor Sighisoara, prof. Eugenia Fulop

Scoala Gimnaziala nr. 1, loc. 1 Decembrie, jud. Ilfov, prof. Iuliana Dascalu

Scoala Gimnaziala nr. 128 Bucuresti prof. Iuliana Tomescu

Liceul Teoretic „I.L. Caragiale” Moreni, jud. Dambovita, prof. Rodica Racasanu

Clubul Copiilor din Moreni, prof. Rodica Sandu

Scoala Generala “Mircea cel Batran” Pitesti, prof. Beatrice Badescu

Colegiul National “Nicolae Iorga” Valenii de Munte, prof. Grunbaum Ileana si prof. Neagu Adriana

Scoala Gimnaziala Sfanta Vineri” Ploiesti, prof. Puiu Tina

Proiectul “Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice” isi propune cresterea gradului de instruire a elevilor si profesorilor privind cauzele si efectele schimbarilor climatice si beneficiaza de o finantare prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, in valoare de 139.485 euro din care 14.580 euro reprezinta contributie proprie.

Mai multe informatii:

http://terramileniultrei.ro/galerie-video-ro/terra-live-17-iunie-2015/

http://terramileniultrei.ro/galerie-video-ro/terra-live-8-iulie-2015/