Tarile dunarene se aliaza pentru dezvoltarea turismului sustenabil

0

Geoparcurile din zona țărilor dunărene urmează a fi puse în valoare, scopul fiind dezvoltarea turismului sustenabil și inovator. Acest tip de turism responsabil este popularizat prin proiectul internațional „Danube GeoTour”, care a ajuns în România prin Universitatea din București. 

Proiectul va răspunde unei provocări: cum poate fi valorizată resursa naturală excepțională și de patrimoni a Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO – prin turism, astfel încât impactul negativ să fie minim?

Parteneriatul internațional în cadrul acestui proiect are rolul de a consolida o cooperare între regiunile și geoparcurile din țările aflate de-a lungul Dunării. În acest sens va fi dezvoltat un produs turistic comun, inovator care să promoveze conceptul de geoparc și să atragă cât mai mulți turiști. Prin intermediul unei strategii comune, vor fi puse bazele unor geoproduse dezvoltate pe două direcții majore: geocultură (geoartă, geoalimente, geoarheologie, geobijuterii etc) și geoactivități în natură (geociclism, geohiking, georafting etc).

Aceste noi atracții se vor adăuga ofertelor curente a geoparcurilor și vor accentua rolul acestora în promovarea conservării patrimoniului natural și cultural. De asemenea, vizitatorii vor fi expuși mesajelor care promovează importanța legăturii dintre om și natură.

Fiind o zonă mai puțin dezvoltată din perspectiva serviciilor turistice, însă de neegalat în ceea ce privește peisajul natural, finanțarea oferită de Programul european transnațional Dunărea (Interreg – Danube Transnational Programme) acoperă și schimbul de experiență și programe pilot, de testare a noilor abordări față de turismul clasic, care să crească nivelul de calitate a produselor oferite.

Acest proiect debutează în 2017, an declarat de Națiunile Unite drept Anul internațional al dezvoltării prin turism sustenabil, la care a aderat și Rețeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO. Termenul de finalizare a proiectului este iunie 2019. O primă întâlnire în cadrul proiectului are loc în perioada 13 – 15 martie 2017, în Geoparcul Unesco Idrija din Slovenia.