Tu cum preferi sa colectezi selectiv deseurile? Campanie de informare privind obligatia si modul de colectare a deseurilor de catre populatie

0

Valorificarea deseurilor prin reciclare constituie in orice stat dezvoltat, din punct de vedere economic si civic, o oglinda a gradului de civilizatie si implicit de dezvoltare economica al societatii respective. Valorificarea deseurilor are implicatii relevante asupra bunul mers al unei societati, determinand fenomene majore precum crearea de locuri de munca, sporirea prosperitatii acelei societati, sporirea veniturilor la bugetul de stat si nu in ultimul rand – cel mai important – protejarea mediului inconjurator. Principiul dezvoltarii durabile pune un accent fundamental asupra protejarii mediului, respectiv reciclarii produselor. Romania si-a stabilit, in Strategia Nationala de Dezvoltare a Deseurilor 2014-2020, o tinta ambitioasa privind valorificarea prin reciclare a deseurilor de ambalaje – 55% cota de reciclare pe cele patru fractii (hartie, sticla, plastic si metal). Cu toate acestea, in prezent, la nivelul tarii noastre sunt valorificate aproximativ 5% din deseuri, conform datelor comunicate de autoritati, cota ce ne plaseaza pe ultimul loc in UE in materie de reciclare. In acest context, pentru a atinge tinta stabilita, administratia locala impreuna cu operatorul de salubritate ar trebui sa implementeze, la nivelul fiecarei localitati, o solutie de colectare selectiva, prin care cetatenii sa fie incurajati sa isi sorteze deseurile in cel putin doua recipiente, astfel incat gunoiul reciclabil sa nu se mai amestece cu rezidurile organice. Insa acest proces este foarte in urma, astfel ca Institutul pentru Politici Publice, in parteneriat cu Fundatia TERRA Mileniul III si Liga Asociatiile de Proprietari Habitat, a implementat proiectul „Dezvoltarea durabila a comunitatilor locale prin colectarea selectiva eficienta a deseurilor”, cu scopul de a evalua toate solutiile de implicare a cetatenilor in demersul de colectare selectiva.  Obiectivul principal al proiectului vizeaza sprijinirea dezvoltarii durabile prin cresterea participarii publice la procesul decizional privind designul sistemelor de colectare selectiva/valorificare a deseurilor din mediul urban si implicit cresterea gradului de colectare selectiva a deseurilor. Proiectul este axat, in general, pe municipii, si in special pe zonele cu locuinte multiple (blocuri) unde colectarea si depozitarea separata a gunoiului reprezinta o problema reala. 

Pe platforma proiectului (http://www.ipp.ro/deseuri/), cetatenii pot afla situatia curenta a reciclarii deseurilor in localitatea de domiciliu, precum si obligatiile pe care le au in gestionarea deseurilor, conform legilor in vigoare. Totodata, cetatenii pot alege, pentru municipiul in care locuiesc, una dintre cele trei variante propuse de colectare selective a deseurilor. Metoda preferata de colectare separata a deseurilor poate fi votata de cetateni accesand http:http://www.ipp.ro/deseuri/vot-colectare-selectiva-deseuri.