UrbanWINS lanseaza agorele online, un spatiu virtual pentru dezbateri dedicate managementului deseurilor

0

UrbanWINS, proiect menit să dezvolte și să testeze metode de elaborare și implementare a unor planuri strategice eco-inovatoare de prevenire a deseurilor, a lansat agorele UrbanWINS, o comunitate virtuala participativa pentru impartașirea de cunostinte și discutii pe tema deseurilor, a resurselor și a inovatiei.
Agorele UrbanWINS faciliteaza implicarea in proiect a cetățenilor și a altor părți interesate, încurajând în același timp generarea de idei de către participanti, crearea de soluții și tranziția către modele de consum și producție mai sustenabile. Agorele Urban Wins se pot accesa pe site-ul proiectului.

Despre proiect:

Pe langa cetățeni, la discuțiile din cadrul agorelor UrbanWINS vor participa autoritați publice, organizații non-guvernamentale, furnizori de soluții de gestionare a deșeurilor, institute de cercetare și centre educaționale. Platforma online va facilita schimbul de idei la nivel internațional și va fi conectată cu workshop-urile cu participare fizica din proiect, precum și cu acțiunile locale din cele opt orașe-pilot din Europa – Cremona, Torino, Albano Laziale și Pomezia – orase din Zona Metropolitana a Romei (Italia), București (Romania), Leiria (Portugalia), Manresa și Sabadell (Spania).

Recomandările și solutiile care vor fi dezvoltate alături de cetățeni vor putea fi replicate și in alte orașe. Unul dintre rezultatele finale ale proiectului va fi un set de instrumente care să stea la baza unui proces decizional participativ, bazat pe cercetări științifice și a elaborării unui plan de prevenire și gestionare a deșeurilor; acest set va putea fi utilizat de orice autoritate publica din Europa.

Site-ul UrbanWINS – www.urbanwins.eu – care găzduiește agorele, functioneaza deja de trei luni și furnizează informații complete despre obiectivele și abordarea proiectului. Fiecare dintre orașele pilot are propria pagina care cuprinde informații detaliate despre strategiile proprii de gestionare și prevenire a deșeurilor. În cadrul proiectului s-a dezvoltat și un instrument de informare (“Sector Watch”) pentru cei responsabili cu achizitiile publice în domeniul deșeurilor, care monitorizează și prezintă ultimele noutăți pe acest subiect și poate fi accesat la acest link .