Vanatoarea sportiva va fi considerata “activitate economica traditionala” in Delta Dunarii

0

Membrii ai Comisiei pentru Administratie Publica, Echilibru Ecologic si Amenajarea Teritoriului din Camera Deputatilor, reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor, alaturi de Consiliul Judetean Tulcea decid reintroducerea vanatorii in patrimoniul UNESCO Delta Dunarii, crearea unui supra-consiliu de coordonare numit politic de catre CJ Tulcea care va avea ultimul cuvant cu privire la managementul rezervatiei, si propun articole ce risca sa cioparteasca statutul de patrimoniu UNESCO al Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii. Reintroducerea vanatorii a fost propusa chiar de presedintele Comisiei.

Cu acordul tacit al reprezentantilor Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), ai Ministerului Mediului si Padurilor si la initiativa CJ Tulcea, membrii Comisiei pentru Administratie Publica, Echilibru Ecologic si Amenajarea Teritoriului au aprobat in data de 9 noiembrie a.c. modificarea OUG 127/2010 menita sa completeze Legea de functionare a RBDD 82/1993 cu prevederile mai sus mentionate.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta (ASDD) considera vanatoarea sportiva drept una dintre cele mai invazive si distructive practici in Delta Dunarii, avand de–a lungul timpului un impact deosebit de negativ asupra populatiilor de pasari si mamifere din RBDD.

Cu prilejul aceleiasi sedinte, membrii Comisiei au decis infiintarea “Colegiului coordonator al RBDD”. ASDD considera inutila, redundanta si profund neavenita infiintarea acestei noi structuri in contextul in care Legea de functionare a RBDD, cu completarile si modificarile ulterioare, prevede deja o schema si asa aglomerata de structuri de conducere si reprezentare la nivelul RBDD: functia de guvernator al RBDD, Consiliul Stiintific, Colegiul Executiv si Consiliul Consultativ. Asociatia Salvati Dunarea si Delta atrage atentia ca noua structura, alcatuita – potrivit noilor prevederi – din persoane numite pe criterii strict politice, poate ameninta inutil si periculos managementul RBDD.

O prevedere discutata in cadrul aceleiasi sedinte ridica mari semne de intrebare cu privire la capacitatea membrilor Comisiei de a lua cele mai bune decizii cu privire la soarta Rezervatiei. Noile modificari restrang aria de actiune a Planului de management al Rezervatiei numai “asupra unor zone de habitat natural” din RBDD. In contextul in care actualul pachet legislativ prevede ca planul de management al rezervatiei are in vedere intreg teritoriul acesteia, aceasta modificare poate determina o fractura majora la nivelul politicilor de conservare si reconstructie ecologica in RBDD.

O alta prevedere controversata aprobata in cadrul aceleiasi sedinte inlatura Planul Zonal de Amenajare a Teritoriului dintre documentele care, alaturi de planul de management si regulament vor reglementa desfasurarea activitatilor in cadrul RBDD. ASDD considera deosebit de periculoasa aceasta decizie si atrage atentia ca ignorarea acestui document poate conduce la aparitia unor anomali urbanistice de necontrolat pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta aminteste reprezentantilor partidelor la putere ca RBDD este o zona unica de importanta internationala – parte a Patrimoniului Universal (sit UNESCO), parte a Conventiei zonelor umede RAMSAR si sit Natura 2000. Aceste multiple prilejuri de protectie si demnitate reclama o legislatie pe masura si atitudini de respect si responsabilitate de cea mai inalta clasa din partea factorilor care decid soarta RBDD – Ministerul Mediului, Camera Deputatilor, ARBDD si alte autoritati publice locale si centrale. Modificarile legislative aprobate de membrii Comisiei pentru Mediu din Camera Deputatilor dovedesc exact contrarilul celor asteptate si ridica mari semne de intrebare cu privire la capacitatea, interesul si buna intentie a acestora de a reglementa un management eficient al RBDD.

ASDD face un apel catre Biroul Permanent al Camerei Deputatilor in vederea retrimiterii proiectului de lege in Comisiile de Specialitate pentru corectarea corespunzatoare a prevederilor mai sus mentionate. In caz contrar, votarea si aprobarea acestora vor constitui cea mai mare lovitura pe care RBDD o primeste de la infiintare.

Dupa ce ani de zile Salvati Delta a incercat, alaturi de Comisia parlamentara de Mediu, sa transforme Legea Rezervatiei intr-o lege protectionista, europeana, Consiliul Judetean Tulcea, prin vicepresedintele PDL Victor Tarhon, a reusit sa faca praf aceasta lege cu ajutorul interpusilor politici de la Ministerul Mediului si Comisia de Mediu astfel incat sa controleze comercial si politic tot ce misca in Biosfera unei Rezervatii de patrimoniu UNESCO. Noi facem apel la Comisia UNESCO a Parlamentului Romaniei, la Presedintele Tarii – care a promis independenta politica Rezervatiei – sa impiedice modificarea Legii Rezervatiei!” spune Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.