WWF saluta desemnarea a 1000 km2 de noi situri Ramsar in Romania

0

In cadrul Conferintei COP11 Ramsar, care a avut loc in perioada 6-13 iulie la Bucuresti, au fost desemnate 4 noi situri Ramsar, totalizand aproape 1000 km2. Cele 4 noi situri, identificate cu ajutorul WWF si al Societatii Ornitologice Romane, au fost denumite: Confluenta Olt-Dunare (466.23 km2), Lacul Bistret (274.82 km2), Lacul Iezer-Calarasi (50 km2) si Lacul Suhaia (195.9 km2).

Romania, tara care a ratificat Conventia Ramsar in anul 1991 si a desemnat Delta Dunarii ca prim sit Ramsar, detine acum peste 9000 km2 de situri Ramsar si urmeaza sa mai includa pe lista inca 2000 km2. Demersurile pe care si le-a asumat Romania pentru a raspunde acestor amenintari si presiuni asupra zonelor umede sunt actiunile de reconstructie ecologica din Delta Dunarii si din luncile inundabile ale Dunarii si ale raurilor tributare Dunarii, refacerea habitatelor si a ecosistemelor, managementul apelor uzate, dezvoltarea retelei de arii protejate si a agriculturii ecologice.

O buna parte a vestilor bune pe care delegatii Ramsar le-au primit vin, intr-adevar, din Romania si, in general, din bazinul Dunarii” a spus Andreas Beckmann, director regional WWF Programul Dunare-Carpati. “In ultimii 20 de ani, de la caderea Cortinei de Fier, s-a produs o revolutie in ceea ce priveste modul in care sunt percepute si gestionate zonele umede din bazinul Dunarii. Au fost luate angajamente la nivel inalt pentru promovarea conservarii si refacerii zonelor umede, atat la nivelul Uniunii Europene, cat si la nivel regional si national. Iar rezultatele incep sa fie din ce in ce mai evidente –  nu doar in cazul intalnirilor de top, dar si pe teren.”

Cu toate acestea, exista planuri ale Uniunii Europene si ale unor guverne care prevad indiguirea si secarea a o mie de kilometri de rauri, cu un potential impact masiv asupra unor zone umede valoroase.

O alta sursa de ingrijorare este reprezentata de planurile actuale de construire a sute de hidrocentrale de-a lungul tuturor raurilor tributare Dunarii, care pot avea un efect foarte grav asupra zonelor umede.

In cadrul COP11, WWF-Romania, impreuna cu fotograful Dan Dinu, au expus, la Palatul Parlamentului, 30 de imagini impresionante din Delta Dunarii, in cadrul unei expozitii dedicate zonelor umede din tara noastra.