WWF si companii de top au dezbatut strategii pentru protejarea resurselor de apa dulce

0

Pe 9 si 10 iulie, WWF a organizat conferinta internationala Business, Water and Wetlands (Afaceri, Apa si Zone umede), in contextul derularii, la Bucuresti, a Conferintei COP11 Ramsar. Dezbaterea a avut in vedere rolul pe care sectorul privat il are in administrarea resurselor de apa si in reducerea impactului negativ asupra zonelor umede, in conditiile in care, la nivel global, riscurile cu care se confrunta mediul de afaceri din cauza crizei de apa sunt din ce in ce mai mari.

Companiile constata din ce in ce mai mult ca exista o criza a resurselor de apa, atat in ce priveste calitatea, cat si cantitatea, pentru ca le afecteaza in mod direct operatiunile. Companii din cele mai diverse sectoare incep sa actioneze in directia protejarii apei, de la retail pana la imbracaminte, de la industria alimentara pana la industriile extractive. La nivel global, creste si cererea de informatii a investitorilor, a bancilor si a companiilor de asigurari in ceea ce priveste riscurile legate de lipsa apei.

In momentul in care criza resurselor de apa nu mai reprezinta o realitate indepartata, ci mai degraba un fenomen din ce in ce mai apropiat, este nevoie de o implicare din partea tuturor, de la indivizi, pana la autoritati, ONG-uri si corporatii, pentru a identifica cai de dezvoltare pe termen mediu si lung. Ar fi gresit sa ne uitam la companii doar ca la parte din problema, mai degraba trebuie sa le ajutam sa devina o parte din solutie, iar aceasta discutie reprezinta un prim pas in directia dorita”, a declarat Magor Csibi, director WWF-Romania.

In cadrul evenimentului organizat de WWF, impreuna cu Lafarge si Coca-Cola, au fost prezente companii din cele mai relevante industrii: Danone, P&G, General Electric etc. Au fost analizate cele mai bune practici in ce priveste consumul de apa si au fost identificate solutii pentru dezvoltarea durabila a afacerilor.

Subiectele din agenda au inclus: starea actuala si viitoare a resurselor de apa in Europa si in mod special in bazinul Dunarii; implicatiile pe care aceasta resursa le are pentru sectorul privat, in termeni de riscuri, costuri, legislatie si reputatie si, nu in ultimul rand, identificarea partenerilor pentru a se continua eforturile in conservarea zonelor umede.

 “Cativa dintre factorii critici pentru lantul de distributie al Coca-Cola sunt: disponibilitatea fizica a apei, seceta, cresterea cererii de bauturi racoritoare, schimbarile climatice, limitele impuse de legislatie si acceptarea sociala. Strategia dezvoltata de Coca-Cola pentru a adresa aceste probleme include masuri referitoare la ingrediente, ambalaj, fabricare, distributie, refrigerare si reciclare.”, a declarat Ulrike Sapiro, CR Director-Environment, Coca-Cola Europe.

Politica Lafarge, inainte de se extinde o cariera sau a se construi o cariera noua, este sa se realizeze un studiu foarte riguros legat de impactul asupra mediului si comunitatii, care include evaluari hidrologice si geologice.”, spune Jim Rushworth, VP Environment & Public Affairs Quarries, Aggregates & Concrete, Lafarge.

Companiile au niveluri foarte diferite de implicare si actiune, dar din ce in ce mai multe fonduri sunt alocate pentru proiecte de management al apei. Principalele zone de lucru sunt: lantul de distributie, studii legate de amprenta asupra apei, optimizarea eficientei folosirii apei si reducerea poluarii.”, adauga Stuart Orr, Head of Water Stewardship, WWF-International

Ramsar reprezinta cea mai importanta conventie interguvernamentala in ceea ce priveste conservarea si utilizarea durabila a zonele umede. Tratatul este semnat de 162 de state si include 2.040 de situri, cu o suprafata totala de 193.411.417 hectare.

Mai multe informatii despre Conventia Ramsar sunt disponibile pe  www.ramsar.ro.