A fost organizata tabara pentru dezvoltarea personala a elevilor in cadrul proiectului “Servicii integrate educationale pentru comunitatile de romi”

0

Fundatia Roma Education Fund Romania si Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna” au organizat tabara pentru dezvoltarea personala a elevilor in cadrul proiectului “Servicii integrate educationale pentru comunitatile de romi” (POSDRU ID 140080).

Tabara s-a desfasurat in perioada 8-13 august 2015, la Bucuresti, si s-a adresat primilor 80 de elevi care au demonstrat ca si-au imbunatatit situatia scolara prin participarea in cadrul proiectului. Tabara a reunit pentru o saptamana liceeni romi din diferite judete cu scopul de a se cunoaste mai bine pe ei insisi si de a impartasi experiente cu alti elevi de etnie roma care au trecut prin situatii similare. Aceasta tabara este organizata in cadrul activitatii A.7.4 Organizarea unei tabere pentru dezvoltarea personala a elevilor romi si este implementata de Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”.

In cadrul taberei au fost organizate vizite la diferite obiective turistice – Palatul Parlamentului, Muzeul Satului, Arena Nationala -, jocuri si exercitii de autocunoastere si dezvoltare personala, exercitii de stimulare a expresivitatii si creativitatii, vizionari de filme tematice, etc.

In perioada noiembrie 2014 – iunie 2015, 500 de elevi din 18 judete au fost beneficiarii unui program de mentorat in cadrul proiectului “Servicii integrate educationale pentru comunitatile de romi”.
Scopul sesiunilor de mentorat realizate atat cu elevii, cat si cu parintii a fost acela de a contribui la cresterea stimei de sine si la dezvoltarea personala si educationala a acestora. In acest sens, au fost realizate diferite tipuri de activitati – precum vizionare de filme, dezbateri, jocuri educative, discutii pe teme precum – De ce sunt eu rom?, 8 Aprilie – Ziua Internationala a Romilor, Holocaust, Robia romilor, etc. Mentorul a avut rolul de legatura intre toti actorii relevanti pentru dezvoltarea elevilor – parinti, colegi si profesori.

In acelasi timp, din luna februarie 2015, elevii au participat la sesiuni de meditatii la principalele obiecte de studio (Limba Romana si Matematica, respectiv Istorie) prin intermediul carora si-au imbunatatit rezultatele scolara.

Proiectul ,,Servicii integrate educationale pentru comunitatile de romi” este initiat si implementat de Fundatia Roma Education Fund Romania in parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna” si cu Roma Oktatási Alap (Roma Education Fund), cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si se desfasoara in perioada aprilie 2014 – august 2015. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea si imbunatatirea competentelor si abilitatilor persoanelor de etnie roma in vederea facilitarii insertiei acestora pe o piata a muncii moderna, flexibila si incluziva, prin reducerea fenomenului de parasire a scolii si asigurarea accesului egal la educatie.

Infiintata in 2009, Fundatia Roma Education Fund (REF) Romania este o organizatie non-guvernamentala, a carei misiune este de a reduce decalajele educationale dintre populatia roma si ne-roma si de a actiona ca un catalizator pentru asigurarea accesului egal la o educatie de calitate pentru toti copiii romi.