Activitati pentru copiii din Toflea si Brahasesti in cadrul proiectului Cooperare interetnica pentru comuna Brahasesti

0

Proiectul “Cooperare interetnica pentru comuna Brahasesti”, implementat de  Asociatia Romano ButiQ in parteneriat cu Fundatia Toflea si Consiliul Local Brahasesti, are ca obiectiv general contributia la dezvoltarea comunitatii rurale interetnice Brahasesti, pe plan social si economic, prin implicarea membrilor comunitatii in procesul de dezvoltare locala si prin incurajarea dialogului intercultural.

In lunile iunie si iulie, in cadrul proiectului au fost organizate activitati pentru copii, cu rolul de a le dezvolta creativitatea, increderea in propriile forte cat si capacitatea de a intelege ca diferentele de fapt ne dau unicitatea.

Pe data de 17 iunie, a fost organizata o piesa de teatru cu 20 de copii din satele Toflea si Brahasesti, atat romi cat si neromi, care s-a intitulat D-ale carnavalului sub regia actorului Sorin Sandu. Scenetele au fost alese din dramaturgia lui Ion Luca Caragiale (fragmente din piesele „O noapte furtunoasa” si , „D’ale carnavalului”, scenetele „Amici”, „Justitie”) pentru ca acestea sunt ofertante din punct de vedere actoricesc, personajele sunt  foarte bine definite, cu trasaturi clare, iar lucrul la punerea lor in scena (diversele jocuri folosite in repetitii, invatarea textului, interpretarea replicilor conform tipologiilor personajelor) i-a ajutat pe copii sa-si  dezvolte imaginatia, creativitatea, atentia, concentrarea , sa-si pastreze si sa-si dezvolte spiritul ludic. Prin interactiunea din timpul repetitiilor copii au ajuns sa se cunoasca mai bine, sa accepte faptul ca oamenii pot fi diferiti ca si etnie, pot avea obiceiuri sau traditii cultural-spirituale diferite si cu toate acestea pot colabora la realizarea unor obiective comune, benefice. In actele artistice manifestarile  discriminatorii sau de respingere care din pacate se intalnesc uneori in alte contexte sociale nu isi au locul. O parte din spectacol a fost vorbit in limba romani, acest lucru avand consecinte benefice in mai multe directii. Faptul ca pe scena, intr-un spectacol de teatru, asadar intr-un context artistic, creator, se vorbeste in limba romani,  va creste atat in randul micilor actori romi si neromi, cat si in randul spectatorilor, respectul fata de limba romani, element foarte important al culturii rome si, prin extindere, fata de valorile cutural-spirituale proprii ale acestei  etnii, lucru care de asemenea va conduce la intelegere, acceptare, toleranta, incredere. La acestea au contribuit si elemente de costum traditional specific  etniei rome.

O alta activitate din cadrul proiectului a fost organizarea a doua tabere reacreative pentru 100 de copii din comunitate in Straja, jud. Hunedoara, in tabara VIATA. Scopul taberei a fost de a creste stima de sine si increderea copiilor in fortele proprii. Copiii dezavantajati din comunitate au participat la activitati educationale care sa ii ajute sa se dezvolte. Activitatile desfasurate au fost conduse atat de catre facilitatori ai Asociatiei Romano ButiQ, care au realizat workshop-uri pe tema discriminarii, tolerantei si egalitatii, cat si de catre trainerii taberei VIATA, care au creat echipe de ‘’mici aventurieri” in parcul destinat aventurii. Tabara VIATA are o istorie de aproape 15 ani, fiind prima tabara de aventura din Romania. Acesta este un program al Fundatiei Noi-Orizonturi,avand trasaturile unei  scoli de vara, in care copii si adolescenti invata prin activitati distractive sa fie mai comunicativi si responsabili, mai increzatori in ei insisi si in ceilalti, mai atenti la problemele din comunitate si protejarea mediului. 

Activitatile cu cei mici au avut rolul de a-i face pe acestia sa inteleaga ca diferentele sunt cele care ne fac unici, ca fiecare etnie are partea sa culturala si ca diversitatea este un lucru bun atunci cand stim sa o tratam cu toleranta si curiozitate.

Finantarea de care beneficiaza proiectul este in valoare de 74.700 € pe o durata de 18 luni.

Proiectul “Cooperare interetnica pentru comuna Brahasesti” este finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.