Ambasada SUA avertizeaza Baia Mare. Motivul: hotararea de a desfiinta un cartier al tiganilor

0

Avertisment diplomatic la nivel inalt, cu privire la sute de colibe de tigani. Insusi Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti protesteaza fata de hotararea primarului din Baia Mare de a desfiinta un cartier improvizat, locuit de romi.

Edilul vrea sa mute comunitatea din oras, dar diplomatul vorbeste despre discriminare. In cartierul Craica, de la marginea orasului Baia Mare, scandalul mocneste de ani de zile. Aproape 2.000 de tigani locuiesc aici in colibe improvizate. Primarul spune ca a preluat modelul francez, italian sau spaniol si a luat decizia sa desfiinteze tabara. Ambasadorul american Mark Gitenstein a ripostat imediat:”Aceste evacuari si demolari nu ar trebui efectuate. Ambasadorul Gitenstein spera ca domnul primar Chereches va face eforturi sa gaseasca modalitati de a imbunatati situatia locativa pentru toate persoanele din Baia Mare respectand in acelasi timp drepturile tuturor“.

Nu vrem sa transformam orasul Baia Mare intr-un Eldorado de Maramures. In ceea ce priveste replica ambasadorului, il invit pe toti cei din birou la o discutie, sa vina in randul comunitatii sa vada exact despre ce este vorba, sa coboare din birouri!” – a declarat Catalin Chereches, primar din Baia Mare.

Primarul sustine ca va muta cei 2.000, dintr-o zona insalubra intr-una civilizata, cu apa si canalizare. In schimb, romii au cerut ajutorul organizatiilor europene, iar Amnesty International condamna deja hotararea primarului. Cei vizati au pareri impartite.

Acesta nu este primul conflict intre primar si romi. In urma cu cateva luni, intr-un alt cartier, primarul a decis sa ridice un zid, care sa delimiteze o strada de cateva blocuri cu tigani. In ciuda unor proteste, si chiar al unor amenintari cu justitia din partea unor fundatii, zidul despartitor este si astazi in picioare.

Sursa: Pro TV