Au inceput demersurile pentru infiintarea unui centru comunitar LGBT+ in Bucuresti

0

Capitala are nevoie de un centru comunitar LGBT+. Am discutat pe larg despre acest subiect miercuri, 16 martie, la Centrul Ceh, in cadrul conferintei de lansare a campaniei pentru infiintarea #TheHouse. Evenimentul a reprezentat un context favorabil dezbaterilor pe tema includerii unui spatiu care sa raspunda nevoilor comunitatii in agendele electorale din acest an. Cu aceasta ocazie, a fost lansata platforma egali.lgbt si petitia online pe care aceasta o gazduieste.

Demersurile au inceput inca din luna ianuarie. Nevoia infiintarii unui centru comunitar LGBT+ a reiesit din numeroasele discutii cu membrii comunitatii. De asemenea, persoanele prezente la eveniment au fost invitate sa se exprime cu privire la serviciile pe care le va include #TheHouse. Printre raspunsuri se numara serviciile de consiliere profesionala, psihologica si juridica, dar si resursele necesare sustinerii unor initiative ale comunitatii.

Am fost onorati sa-i avem alaturi de noi la evenimentul de lansare pe E.S. Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Regatului Norvegiei in Romania, E.S. Vladimir Valky, Ambasadorul Republicii Cehe in Romania si Pedro Arostegui, Consilier, Sef Adjunct al Misiunii Regatului Spaniei in Romania. Am vorbit despre implicarea actorilor statali in procesul de recunoastere a drepturilor persoanelor LGBT+ si despre situatia comunitatilor din tarile pe care acestia le reprezinta. Am aflat ca statul norvegian a alocat anul trecut 1,2 milioane de euro dedicate politicilor LGBT si ca autoritatile spaniole s-au implicat activ in construirea unui centru comunitar.

Prezent la eveniment, Florin Petre Manole, membru in Colegiul Director CNCD, ne-a amintit ca in Romania situatia nu este atat de optimista, mentionand faptul ca in acest moment, comunitatea LGBT+ nu este indeajuns de vizibila, ceea ce ingreuneaza procesul de sensibilizare a actorilor politici in legatura cu problematica minoritatilor sexuale si de gen. In ciuda acestui fapt, Florin Manole i-a incurajat pe membrii comunitatii prezenti la eveniment sa se faca auziti, pentru a le aminti alesilor ca „a nu vorbi despre o problema nu inseamna ca ea nu exista”.

Pastrand discutia in zona politicilor privitoare la drepturile omului, Vlad Viski, presedintele asociatiei Mozaiq, a subliniat faptul ca ,,statul trebuie sa conceapa politici sociale care sa se adreseze persoanelor vulnerabile, politici care sa le ofere acestora sanse egale in societate”.

In prezent, in baza estimarii stiintifice de 5-7% aferente minoritatilor sexuale de gen din orice populatie eterogena, comunitatea LGBT din Bucuresti numara peste 100.000 de persoane. Prin intermediul proiectului Equality Campaign 2016, asociatiile  Lindenfeld, Mozaiq si TRANSform vor avea ocazia sa discute cu aproximativ 300 de membri ai comunitatii, in vederea identificarii principalelor nevoi. De asemenea, in 2016 vor avea loc si actiuni de promovare in cadrul alegerilor locale si parlamentare a obiectivelor de schimbare propuse de catre comunitatea LGBT+.

Reprezentarea in media a comunitatii LGBT+ si a prioritatilor comunitatii urmeaza sa fie monitorizate pe perioada desfasurarii alegerilor, urmand a fii evidentiat orice discurs electoral cu caracter homofob si transfob. In acest sens, echipa de proiect a transmis deja o plangere catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii privind campania pornita de catre Bogdan Diaconu, presedintele Partidului Romania Unita, de interzicere a Marsului Pride.

Campania pentru infiintarea #TheHouse face parte din proiectul Equality Campaign 2016, proiect ce are ca scop identificarea principalelor nevoi ale comunitatii LGBT+ din Bucuresti si lansarea unor actiuni de advocacy in contextul alegerilor locale si parlamentare. Proiectul este realizat sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, un program dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu  Romanian-American Foundation si Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.