Banca Mondiala: Romania ar putea castiga sute de milioane de euro pe an prin integrarea romilor

0

Romania ar putea avea o economie mai productiva si castiga sute de milioane de euro pe an din taxe daca ar integra minoritatea roma, care este tanara si saraca, se arata intr-un studiu facut public luni de Banca Mondiala si citat de Reuters.

Organizatiile pentru drepturilor omului au criticat Romania — unde traiesc pana la 2,5 milioane de romi, aproximativ a sasea parte din populatie — pentru ca nu a facut suficient pentru a imbunatati standardele de viata sau perspectivele de angajare pentru acestia.

Guvernul de la Bucuresti a comandat studiul pentru a-l ajuta sa indeplineasca tintele de reducere a saraciei convenite cu Comisia Europeana, care a alocat fonduri din viitorul buget al UE pentru o mai buna integrare a romilor in intreaga regiune.

Romii reprezinta cea mai numeroasa minoritate etnica din Europa. Dintr-o populatie totala estimata la 10-12 milioane, aproximativ sase milioane locuiesc in UE. In pofida faptului ca statele membre ale UE au interzis discriminarea, multi sunt victime ale prejudecatilor si excluziunii sociale, comenteaza Reuters.

In Romania, noua romi din zece au lipsuri materiale severe, arata studiul. Copiii sub 14 ani reprezinta aproape jumatate dintre acestia, iar numai o treime dintre baietii romi mai sunt inca la scoala la implinirea varstei de 16 ani, in timp ce numarul fetelor in aceasta situatie este si mai mic. O treime dintre romii care cauta locuri de munca se confrunta cu discriminarea.

Daca rata somajului in randul romilor ar scadea, iar salariile ar creste, Romania ar putea avea castiguri in productivitate cuprinse intre 887 milioane de euro si 2,9 miliarde de euro pe an — pana la 2% din PIB — si pana la 675 de milioane de euro din taxe suplimentare, se mentioneaza in studiu.

O forta de munca roma mai educata ar acoperi de asemenea un gol pe piata muncii in al doilea cel mai sarac stat din UE, unde populatia s-a redus si a imbatranit rapid de la caderea comunismului in 1989, in contextul in care romanii tineri parasesc tara in cautarea unei vieti mai bune in alta parte.

“Educatia si competentele inadecvate si starea proasta de sanatate limiteaza accesul la oportunitatile de castig”, este de parere Kosuke Anan, expert al Bancii Mondiale si coautor al raportului. “In acelasi timp, lipsa oportunitatilor de castig are ca rezultate resurse insuficiente”, adauga el.

In statul vecin Ungaria, numarul romilor este de 600.000-700.000, reprezentand 7% din populatie. La fel ca in Romania, majoritatea nu au un loc de munca, sunt saraci si relativ lipsiti de educatie.

Neincrederea ungurilor fata de romi a fost alimentata de partidul de extrema-dreapta Jobbik, care obtinut un procent fara precedent de 21% la alegerile nationale de duminica.

Numerosi romi din Romania au plecat spre orasele din vestul Europei de la aderarea tarii la UE in 2007. Potrivit politiei, unii sunt implicati in infractionalitatea marunta si in cersitul pe strazi, iar manifestarile sentimentului anti-romi au devenit o obisnuinta.

Franta a expulzat mii de romi din Romania si Bulgaria din tabere ilegale, atragandu-si critici din partea UE.

Chiar si asa, unii prefera sa cerseasca in strainatate decat sa fie in tara.

“Cel putin aici oamenii imi dau mancare si medicamente”, spune Ana Ferariu, o femeie de etnie roma in varsta de 65 de ani care cerseste in fata unui magazin de pe aglomerata Oxford Street din Londra, relateaza Reuters.

Femeia, care nu vorbeste engleza, a spus ca a parasit saracul oras Botosani din estul Romaniei dupa ce sotul sau a murit, iar locuinta i-a fost distrusa de inundatii. Ea doarme in parcuri si a fost retinuta de politie de cel putin zece ori.

“Sunt inofensiva, daca oamenii vor sa-mi ofere ceva e bine, daca nu — tot bine. Daca mor aici, regina ma va ingropa, dar cine ma va ingropa acasa?”, a spus ea.

Impreuna cu alte tari, Romania are adoptate programe de incluziune a romilor, dar rezultatele nu au fost monitorizate corespunzator pentru a le fi masurata eficienta, noteaza Banca Mondiala.

Studiul recomanda crearea de capacitati la nivel local pentru administrarea proiectelor pentru romi si pentru o mai buna folosire a fondurilor europene pentru dezvoltare, realizand estimari de buget mai realiste si consolidand legile antidiscriminare.

Sursa: AGERPRES