Biblioteca Vie ajunge in Campulung Moldovenesc!

0

Grupul de Initiativa Interculturala al Tinerilor din Judetul Suceava – INTERCOOLT continua campania de promovare a strategiei dezvoltare interculturala a judetului Suceava prin organizarea evenimentului Biblioteca Vie in data de 18 martie, la Biblioteca Municipala din Campulung Moldovenesc, intre orele 10.00 si 14.00.

Biblioteca Vie functioneaza ca o biblioteca obisnuita — dumneavoastra, ca cititor, puteti imprumuta o carte pentru o perioada limitata de timp (40 minute). Exista insa doua aspecte importante: cartile sunt fiinte umane si intra intr-un dialog personal cu cititorul.

„Cartile” din Biblioteca Vie sunt reprezentanti ai grupurilor etnice din judetul Suceava, oameni cu povesti care ar da cititorului o experienta unica de invatare sau oameni care se confrunta sau se pot confrunta cu prejudecati sau stereotipuri de etnie, rasa, religie etc. si care ar putea fi victime ale discriminarii sau excluderii sociale.

Prin Biblioteca Vie ne propunem sa promovam respectul pentru drepturile omului si demnitatea umana, sa atragem atentia asupra diversitatii culturale din judetul Suceava, sa stimulam dialogul intercultural, pentru ca de multe ori diferentele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse, iar de cele mai multe ori aceste diferente duc la discriminare, suspiciune si respingere.

Partenerii activitatii sunt Primaria Campulung Moldovenesc, Biblioteca Municipala Campulung Moldovenesc, Asociatia Etnoculturala Hadik Andras din Bucovina — HABET, Organizatia Salvati Copiii Romania, Filiala Suceava.

La Suceava, Biblioteca Vie (organizata la Muzeul Bucovinei, pe data de 3 martie) s-a aratat a fi un succes, atit pentru organizatori, cit si pentru participanti. Acestia din urma chiar au pus in aplicare motto-ul evenimentului (Invinge-ti frica, descopera diversitatea) si si-au confruntat stereotipurile fata de anumite etnii (maghiari, romi) pentru a descoperi adevarul despre aceste etnii.

Si pentru „carti” experienta a fost una inedita, o parte dintre etnici recunoscind ca au dezvoltat in mod real dialogul intercultural si pentru ca au reusit sa expuna publicului larg realitati necunoscute despre etnia lor. Acestia au transmis un semnal pozitiv asupra evenimentului, considerind ca trebuie sa devina o traditie.

Grupul de initiativa interculturala al tinerilor din judetul Suceava – INTERCOOLT reuneste tineri membri ai grupurilor etnice din judetul Suceava, dar si reprezentanti ai societatii civile si este un promotor activ al dezvoltarii interculturale a judetului Suceava.

Acest grup de initiativa a luat nastere in cadrul proiectului Diversitatea face Diferenta, proiect implementat de catre Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala in parteneriat cu Departamentul pentru Relatii Interetnice din cadrul Guvernului Romaniei. 

Pentru noi dezvoltarea interculturala reprezinta oportunitatea de a lucra impreuna si de a pune in valoare diferentele de natura culturala, etnica, religioasa ca resurse pentru dezvoltarea de initiative care sa vina in intampinarea nevoilor comunitatilor din judetul Suceava.