Ce inseamna sa discriminezi? Ce inseamna sa pui etichete oamenilor pe care nu ii cunosti?

0

Trei tineri romi care se pregatesc pentru medicina au purtat etichetele discriminarii in spate si s-au plimbat timp de doua zile, prin cele mai aglomerate zone din Bucuresti.

Experimentul face parte din campania antidiscriminare “Profesionisti romi in domeniul medical” care abordeaza discriminarea din prisma efectelor pe care aceasta le are – promovarea zilnica a unor stereotipuri are efecte pe termen lung asupra romilor si poate duce la blocaje in dezvoltarea personala si profesionala a acestora.

Neculae Ene, Robert Grancea, Cristian Priboi au cules priviri uimite, furise, chiar si opinii fata de actiune. Unii trecatori au avut opinii care sustin campaniile impotriva discriminarii pe criterii etnice. Cu toate acestea stereotipurile, ideile preconcepute, exista si nu de putine ori ii judecam pe cei din jurul nostru dupa culoarea pielii, si nu dupa faptele si potentialul lor.

In cadrul proiectului este implementat un mecanism de sustinere a tinerilor apartinand minoritatii rome prin oferirea de pregatire academica si scoaterea la concurs a peste 400 de burse in domeniul medical in anii academici 2011-2012, 2012-2013. Pana acum, 78 de studenti medicinisti si elevi ai scolilor postliceale medicale au devenit bursieri, iar 98 de elevi de liceu beneficiaza de burse si sesiuni de pregatire pentru sustinerea examenului de admitere in institutii de invatamant din domeniul medical.

www.profesionistiromi.ro