Centrul pentru Inovare Publica: Petitie Coalitia Nationala pentru Integrarea Refugiatilor

0

Petiția a apărut pe site-ul Centrului pentru Inovare Publică, unde puteți urmări rezultatele proiectului NIEM – Mecanismul de Evaluare a Sistemului Național de Integrare, menționat în petiție.

Stimate domnule Prim-Ministru Sorin Grindeanu,

Vă adresăm această petiție cu privire la Comitetul Interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților. Acesta a fost înființat în anul 2015, ca răspuns la provocările internaționale în domeniul migrației și azilului. Pe parcursul anului 2016, după o perioadă de inactivitate, coordonarea Comitetului a fost preluată la Cancelaria Prim-Ministrului. Ulterior însă, activitatea Comitetului s-a blocat din nou.

Reprezentanții societății civile sunt invitați permanenți la lucrările Comitetului, un aspect pozitiv și care ne face să vă solicităm să luați măsurile necesare pentru deblocarea lucrărilor Comitetului.

Ne adresăm dumneavoastră la începutul mandatului, moment în care veți decide asupra funcționării aparatului propriu de lucru – Secretariatul General al Guvernului. Vă rugăm să nu omiteți din preocupările dumneavoastră subiectul important al refugiaților, în contextul în care anul 2017 se anunță a fi unul complicat din perspectiva relațiilor internaționale, iar România și-a asumat preluarea a 6.351 de refugiați până la sfârșitul anului 2017 prin mecanismul de relocare. Vă solicităm să desemnați o persoană responsabilă cu coordonarea Comitetului și să precizați care sunt atribuțiile secretariatului tehnic al acestuia.

În perioada 2016-2021, Centrul pentru Inovare Publică evaluează și monitorizează politicile de integrare ale persoanelor beneficiare de protecție și ale solicitanților de azil, din România, alături de organizații din alte 15 state membre UE, în cadrul proiectului NIEM – Mecanismul de Evaluare a Sistemului Național de Integrare a persoanelor beneficiare de protecție internațională, finanțat prin Fondul European pentru Azil, Migrație și Integrare. Proiectul contribuie la crearea unor sisteme de integrare eficiente la nivelul tuturor statelor membre implicate, la creștea gradului de înțelegere și implicare la nivelul instituțiilor naționale responsabile de integrarea refugiaților și a persoanelor beneficiare de protecție internațională, precum și la îmbunătățirea colaborării instituționale între statele implicate în proiect.

Sperăm ca demersul nostru să fie primit cu deschidere și să contribuie la o colaborare eficientă între instituțiile publice și societatea civilă pentru atingerea obiectivului comun, integrarea cu succes a refugiaților și a altor beneficiari de protecție internațională. Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate de a participa cu expertiza proprie la acest demers și vă stăm la dispoziție pentru orice alte informații.”