Concurs: Omul Invizibil – Scoate migratia din umbra!

0

Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), Biroul in Romania, lanseaza concursul media Omul Invizibil, avand ca tema repatrierea voluntara a migrantilor aflati ilegal in Romania. 

In spatele fiecarui migrant care alege repatrierea voluntara se afla povestea unui om aflat departe de cei dragi, invizibil pentru tara in care se afla si pentru care intoarcerea acasa nu inseamna capatul unui drum ci sansa unui nou inceput.

Aceste povesti implica de cele mai multe ori rute ilegale de migratie pline de riscuri si greutati, perioade indelungate state in ilegalitate, marcate de privatiuni si lipsa de oportunitati. Repatrierea voluntara inseamna intoarcerea acasa cu demnitate, are loc doar la solicitarea migrantului si ii ofera acestuia posibilitatea de a primi un sprijin de reintegrare in tara de origine. Inainte de plecare migrantii pot urma cursuri vocationale iar cei aflati intr-o situatie economica dificila pot primi un ajutor social.

Concursul Omul Invizibil te provoaca sa scoti la lumina aceste povesti, iar noi vom premia cele mai bune articole, reportaje si materiale de presa cu tema repatrierii voluntare.

Scoate migratia din umbra este o initiativa prin care dorim aducerea in prim-plan a repatrierilor voluntare, ca optiune  a migrantilor care doresc sa fie din nou alaturi de cei dragi.

Concursul este parte a celei de a doua etape a proiectului Sprijinirea Programelor de Repatriere Voluntara Asistata si Reintegrare (RVAR) in Romania derulat de OIM in parteneriat cu organizatia Asociatia Serviciul APEL Bucuresti, in perioada august 2013 – iunie 2014. 

In aceasta a doua etapa a proiectului, OIM si APEL continua actiunile de repatriere voluntara a strainilor aflati ilegal in Romania precum si a solicitantilor de azil care nu au primit inca o decizie negativa dar doresc sa se intoarca acasa.

Concursul se adreseaza jurnalistilor din presa locala si centrala, reprezentand toate canalele de presa. Acestia se pot inscrie in competitie cu articole, testimoniale, reportaje si/sau anchete, publicate sau difuzate in limba romana sau engleza in perioada 1 august 2013 – 30 aprilie 2014.

Vor fi acordate trei premii, in valoare de 1.500 lei fiecare, pentru:  (a) presa scrisa (print sau online); (b) presa audio-video; (c) presa audio. Regulamentul concursului poate fi consultat aici.

Proiectul Sprijinirea Programelor de Repatriere Voluntara Asistata si Reintegrare (RVAR) in Romania beneficiaza de finantare din partea Uniunii Europene prin intermediul Inspectoratului  General pentru Imigrari (IGI) – Ministerul Afacerilor Interne, in cadrul Fondului  European de Returnare, Programul Anual 2012.

Pentru mai multe informatii accesati www.oim.ro.