Conducerea MNTR, sustinuta de Reteaua Nationala a Muzeelor in cazul scandalului homofob

0

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR) si-a afirmat, printr-un comunicat, sprijinul fata de managementul Muzeului National al Taranului Roman (MNTR) pentru deschiderea de care a dat dovada in momentul acceptarii cererii de organizare a proiectiei filmului “Copiii sunt bine-mersi”.

Referitor la succesiunea de “evenimente nefericite” care au avut loc la Muzeul National al Taranului Roman, cu ocazia proiectiei filmului “Copiii sunt bine-mersi/ The Kids Are All Right”, in cadrul manifestarii “Luna istoriei LGBT”, organizate de asociatia Accept, “dupa o ancheta minutioasa”, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR) isi afirma sustinerea fata de managementul institutiei, in calitatea sa de membru cu drepturi depline, pentru deschiderea de care a dat dovada in momentul acceptarii cererii de organizare a unui astfel de eveniment in cadrul muzeului, “stiut fiind puternicul factor de risc pe care acesta il implica”.

Desi suntem constienti ca o buna parte a societatii noastre, prin tipul de educatie si valori morale impartasite, nu tolereaza acele categorii de oameni de o alta orientare sexuala decat cea promovata de preceptele crestine, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania recomanda muzeelor sa nu opereze cu altceva decat cu ideea de modernism si de maxima deschidere, traduse in cazul nostru prin facilitarea neconditionata a accesului tuturor categoriilor de oameni in spatiul dorit participativ al unui muzeu. Cu siguranta si in comunitatea muzeala exista pareri diferite legate de tema orientarii sexuale a unei persoane, dar nu avem voie sa le transpunem in modul cum facem muzeologie si cum ne dedicam publicului. Asa cum medicii au un cod etic personal, asa si muzeografii au propriul cod etic care trebuie respectat si aplicat cu sfintenie” , se precizeaza in comunicatul RNMR.

De asemenea, reprezentantii Retelei Nationale a Muzeelor din Romania cer protestatarilor din seara de 20 februarie, de la MNTR, “sa ofere replici culturale si nu isterice, sa ne uimeasca si sa ne bucure cu proiecte artistice si culturale de grup sau personale, pentru a da orice fel de “lectie” sau argument in sprijinul valorilor in care cred si pe care le promoveaza. Muzeele le vor oferi spatiu de exprimare in egala masura. Dorim, de asemenea, ca muzeografii nostri sa nu speculeze subiecte sensibile, care au atomizat societatea romaneasca, pentru interese personale sau pentru rezolvarea unor probleme de autoritate in interiorul ierarhiilor din muzee”.

Cititi continuarea pe mediafax.ro