Conferinta “Educatia copiilor de etnie roma din judetul Mures”

0

Centrul de Incluziune Sociala pentru Persoanele de Etnie Roma  din Tirgu Mures, infiintat in cadrul proiectul „Crearea si functionarea structurilor de asistenta axate pe ocuparea fortei de munca – Centre de incluziune sociala pentru persoanele de etnie roma”, a organizat in data de  21 iunie 2012 , orele 11.00 – 15,00, in sala de conferinte din incinta Hotelului Black Lord, Tirgu Mures, Str. Insulei Nr. 35, conferinta de final de campanie de constientizare a importantei educatiei copiilor romi intitulata  “Educatia copiilor de etnie roma din judetul Mures”.

Dezbaterea a fost deschisa de catre directorul CISPER Centru Tirgu Mures – dna Koreck Maria care a subliniat faptul ca scoala pe langa rolul pur educativ are si un rol important de socializare fara de care membrii unei comunitati nu pot functiona in societate. In continuare au luat cuvantul Moldovan Angelica, inspector de specialitate pentru educatia romilor, Cinca Gheorge, presedinte al Asociatiei Educatia – Romi Mures, Magyari Erzsébet, presedinte al Fundatiei Curcubeu care au prezentat date relevante legate de educatia copiilor romi, de problemele cu care se confrunta atat copiii romi, cat  si cadrele didactice si scolile, respectiv exemple de buna practica.

Paleta larga de participanti care au reprezentat majoritatea institutiilor care au tangenta cu problematica educationala a copiilor romi a permis discutii in cunostinta de cauza foarte deschise inclusiv despre aspectele sensibile cum sunt abandonul scolar, absenteismul, forme de segregare secundare si inclusiv cele de discriminare indirecta.

Concluziile au relevat faptul ca este nevoie incontestabil de dezvoltarea educatiei in limba romani ca pilon important al pastrarii identitatii nationale, dar si ca resursa umana de etnie roma in scoli pentru a avea o punte de legatura intre scoala si comunitate. De asemenea s-a evidentiat necesitatea efectuarii unor studii inainte de a se lua hotarari referitor la metodologia de scolarizare a copiilor romi prin care optiunea parintilor sa fie bine conturata si pentru a fundamenta sustenabilitatea deciziilor in timp. S-a conturat si nevoia posibilitatii de monitorizare a transparentei decizionale in ceea ce priveste educatia copiilor romi pentru care este imperios necesar sa se respecte de catre toti factorii implicati circuitul documentelor si metodologiilor in vigoare.

Organizatorii considera ca urmand recomandarile sus enuntate de catre toti factorii implicati in educatia copiilor romi, se va face inca un pas spre asigurarea unui invatamant de calitate inclusiv a copiilor romi.