Costesti – drumul de la saracie la implicare

0

Centrul de Advocacy si Drepturile Omului (CADO) lanseaza proiectul “Mai puternici pentru Costesti” – initiativa de imbunatatire a situatiei locuitorilor de etnie roma din comunitatea mixta Costesti, jud. Buzau. Proiectul propune actiuni de diminuare a decalajelor in educatie intre locuitorii romi si neromi, implicand 25 de prescolari, 40 de elevi de gimnaziu si 15 femei din comunitate in activitati educationale intensive. In plus, locuitorii din Costesti se vor implica, alaturi de autoritatile locale, in procesul de elaborare a Planului local de masuri pentru imbunatatirea calitatii vietii din comunitate. Proiectul este derulat in parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Comunitara Buzau, Scoala Gimnaziala Costesti si Institutia Prefectului Buzau.

Comuna Costesti se aflata in judetul Buzau, la doar 10 km de capitala judetului. Comunitatea numara, conform recensamantului din 2011, 4.817 de locuitori, dintre care aproximativ 950 de persoane sunt de etnie roma.  In contextul vietii dominate de saracie severa, cu care se confrunta peste 30% din locuitori, comuna Costesti inregistreaza un risc crescut de somaj, abandon scolar, rezultate scolare slabe, absenteism si analfabetism.

Proiectul „Mai puternici pentru Costesti” ofera solutii pentru dezvoltarea comunitatii in ansamblul ei prin imbunatatirea relatiilor interetnice. Membrii comunitatii, romi si neromi, vor fi invitati la aceeasi masa cu autoritatile pentru imbunatatirea calitatii vietii din Costesti.

In prezent, CADO pregateste programul Gradinitei de Vara care va oferi gratuit activitati educative si recreative timp de 4 ore pe zi, pentru 25 de prescolari romi si neromi din Costesti, in luna august 2015.

Ulterior, vor fi derulate programul de mentorat si remediere scolara pentru 40 dintre elevii Scolii Gimnaziale Costesti, programul de alfabetizare pentru 15 femei din comunitate, tabara de debate pentru 20 de elevi din Costesti si concursul de debate din comunitate. Locuitorii Costestiului vor fi sprijiniti sa colaboreze cu autoritatile locale pentru realizarea Planului de masuri pentru implementarea la nivel local a Strategiei Guvernului Romaniei de incluziune a cetatenilor romani apartinand minoritatii romilor.

Centru de Advocacy si Drepturile Omului – CADO – actioneaza pentru promovarea conceptului de advocacy si pentru cresterea capacitatii societatii civile si a indivizilor de a preveni si combate cazurile de abuz si violare a drepturilor omului sau de discriminare de orice fel.

Mai puternici pentru Costesti este un proiect educational si de activare civica dedicat comunei Costesti, jud. Buzau. Proiect derulat de Centrul de Advocacy si Drepturile Omului in parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Comunitara Buzau, Scoala Gimnaziala Costesti si Institutia Prefectului Buzau, in perioada aprilie 2015 – aprilie 2016. Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul fondului ONG in Romania cu suma de 73958 EUR.