De Ziua Internationala a Romilor, mai multe ONG-uri solicita implicarea comunitatilor de romi in deciziile care le influenteaza destinul

0

Sase organizatii active in sfera afirmarii si dezvoltarii romilor din Romania au solicitat, pe 8 aprilie 2014, cu ocazia Zilei Internationale a Romilor, implicarea comunitatilor de romi in luarea deciziilor care le influenteaza destinele. Reunite in Miscarea de Dezvoltare a Romilor, organizatiile au lansat totodata o propunere de strategie multisectoriala pentru dezvoltarea comunitatilor de romi din tara. Ele sustin ca strategia adoptata de guvern in urma cu 13 ani nu raspunde nevoilor reale ale acestor comunitati si, tocmai de aceea, este momentul sa fie inlocuita, iar romii insisi sa contribuie la identificarea solutiilor pentru problemele cu care se confrunta.

Conferinta, intitulata „Rom, sine qua non”, a avut loc la Muzeul Culturii Romilor din Bucuresti, in prezenta a peste 90 de participanti. Printre acestia s-au numarat diplomati din partea ambasadelor SUA, Germaniei, Suediei, Elvetiei, Ungariei, Norvegiei, Canadei. Au participat, totodata, reprezentanti ai societatii civile rome si nerome, ai organizatiilor internationale si ai institutiilor publice.

Una dintre concluziile evenimentului a fost aceea ca strategia guvernamentala referitoare la romi isi poate atinge obiectivele doar daca un procent din grupul tinta al programelor nationale este reprezentat de cetatenii de etnie roma.

„Ministerele de linie au bugete pentru programe cu resurse, indicatori si obiective concrete. Sunt, insa, si exceptii, pentru ca in indicatorii pe care trebuie sa-i atinga aceste programe nu avem specificatii legate de romi. De exemplu, pentru dezvoltarea infrastructurii exista un program national dedicat zonelor rurale, este pentru toata lumea, inclusiv pentru romi, spune guvernul, cu toate ca accesul romilor la acele resurse este foarte redus”, a declarat Gelu Duminica, directorul executiv al Agentiei de Dezvoltare Comunitara „Impreuna” si initiatorul Miscarii de Dezvoltare a Romilor.

„«Rom, sine qua non» este principiul de la care plecam astazi, pentru ca suntem de parere ca este important ca romii sa fie oriunde se discuta despre ei si sa participe la dezvoltarea comunitatilor in care traiesc. La fel de important este ca romii sa participe atunci cand se iau decizii care ii privesc, care le influenteaza destinele”, a afirmat Ciprian Necula, presedintele Romano Butiq, asociatia care a gazduit evenimentul.

Organizatiile care fac parte din Miscarea de Dezvoltare a Romilor sunt Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate „Sastipen”, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Asociatia „Romano ButiQ”, Centrul de Resurse „Apollo” si Asociatia Alesilor Locali Romi din Romania.