Egalitatea de sanse intre femei si barbati Romania pe ultimul loc din Uniunea Europeana

0

Desi Romania recunoaste la nivelul legislatiei egalitatea de sanse intre femei si barbati, traditia situeaza in continuare femeia pe o pozitie inferioara barbatului. Romania se afla pe ultimul loc in UE si pe locul 72 la nivel mondial, conform statisticilor Forumului Economic Mondial cand vine vorba de egalitatea intre femei si barbati. Femeile din Romania continua sa fie preferate in posturile si sectoarele de activitate prost platite, iar salariul acestora continua sa fie statistic mai mic decat al barbatilor angajati pe posturi similare.

Desi numeroase femei sunt discriminate la locul de munca sau in cadrul procesului de recrutare, putine ajung sa reclame diversele situatii de discriminare si hartuire cu care se confrunta. Pentru ca aceste situatii nu pot fi trecute cu vederea, Coalitia anti-discriminare ofera consiliere juridica online in mod gratuit tuturor persoanelor discriminate si te incurajeaza sa sesizezi online cazurile de discriminare cu ajutorul portalul antidiscriminare.ro.

Legislatie vs. realitate

Conform legislatiei din Romania, „egalitatea de sanse intre femei si barbati” reprezinta „luarea in considerare a capacitatilor, nevoilor si aspiratiilor diferite ale persoanelor de sex masculin si respectiv feminin si tratamentul egal al acestora”. Totusi, daca aruncam o privire la Parlamentul Romaniei, observam ca doar 11,81% din legiuitorii tarii sunt femei. La 1 septembrie 2015, din cei 383 de deputati, doar 53 erau femei si din cei 167 de senatori, doar 12 erau femei. Si in alte pozitii-cheie decizionale din institutii importante ale statului, femeile ocupa locuri putine – din 22 de ministri, doar 4 sunt femei, iar din 9 judecatori ai Curtii Constitutionale, doar 2 sunt femei.

Una dintre cele mai grave forme de inegalitate intalnite in Romania afecteaza femeile care, din lipsa unui sistem de protectie sociala functional, sunt nevoite sa stea acasa pentru a-i ingriji si sustine pe membrii mai in varsta sau mai tineri ai familiei. Aceasta situatie le ingreuneaza viata sociala si profesionala, le ingradeste libertatile si oportunitatile si le predispune la depresie, singuratate si stima de sine scazuta, conform unor studii internationale. Spre exemplu, un studiu European recent realizat pe 514 milioane de persoane, arata ca multe femei casatorite si femei casnice au dificultati in a echilibra cariera cu viata de familie. Multe femei din Romania se ocupa singure de treburile casnice si din gospodarie, precum si de cresterea copiilor, in timp ce o persoana de gen masculin este in cele mai multe cazuri „scutita” de aceste responsabilitati. La fel se intampla si in ceea ce priveste ingrijirea persoanelor in varsta, responsabilitate care cade cel mai frecvent in grija femeilor, din cauza lipsei unui sistem de asistenta pentru batrani.

Sunt femeie, vreau drepturi egale pe piata muncii!

Daca vorbim despre recrutarea intr-un loc de munca in Romania, exista diferente importante de atitudine fata de barbati in comparatie cu modul in care sunt tratate femeile. Diferentele exista si in ceea ce priveste formarea si perfectionarea profesionala, promovarea, salarizarea, efectele concediului de crestere a copilului asupra viitorului profesional, dar si hartuirea sexuala. Conform cercetarilor realizate in ultimii 15 ani, o majoritate ingrijoratoare a persoanelor hartuite la locul de munca sunt femei. Cel mai des trec prin cazuri de hartuire sexuala la locul de munca femeile sub 30 de ani, din mediul urban si contrar stereotipurilor legate de educatie, acestea au studii superioare. In majoritatea cazurilor agresorii fac parte din categoria persoanelor cu functii superioare.

Jumatate din forta de munca feminina din Romania ocupa posturi slab platite: asistente administrative, vanzatoare, lucratoare slab calificate sau necalificate. Datele furnizate de INS in 2013 arata ca femeile castiga in continuare cu 8% mai putin decat barbatii. In plus, femeile din Romania se confrunta adesea cu refuzul la angajare din cauza varstei lor, indiferent ca vorbim de tinerete sau maturitate.

Atunci cand participa la un interviu de angajare, multe femei sunt intrebate despre intentiile lor de a-si intemeia o familie sau, daca au deja una, in ce masura acest lucru va sta in calea obligatiilor de la locul de munca. Aceste intrebari puse de angajatori sunt discriminatorii si arata prejudecatile acestora: ei presupun ca performanta femeilor ar avea de suferit doar pentru ca acestea au o familie,” ne spune Simona-Maria Chirciu, experta in discriminare de gen, Centrul FILIA.

C.L., o tanara de 30 de ani, a participat la un interviu de angajare la o firma de teleshopping din Bucuresti pentru postul de secretara. A fost intrebata ce planuri are pentru urmatorii 5 ani, daca are un partener si daca doreste sa ramana insarcinata in viitorul apropiat. Aceste intrebari extrem de personale vizeaza viata privata si au fost puse la interviul de recrutare, atat face-to-face, cat in scris. Este important sa retinem ca angajatorii nu au sub nicio forma dreptul sa puna asemenea intrebari, intrucat sunt discriminatorii, depasesc limitele sferei profesionale si nu vizeaza competentele reale ale persoanei intervievate pentru un post.

Unei femei in varsta de 45 de ani, specializata in reprezentarea intereselor unor categorii sociale defavorizate i s-a spus in cadrul unui interviu ca are deja o varsta inaintata si prin urmare nu poate fi angajata. Singurul criteriu ce a fost luat in calcul de angajatori a fost varsta, nicidecum experienta si expertiza ei in domeniu, ceea ce denota o discriminare multipla din partea angajatorului pe criteriile gen si varsta.

C.A., tanara absolventa cu studii postuniversitare in stiinte politice, in varsta de 24 de ani, a aplicat pentru un post de Asistent Manager la o firma de vanzari imobiliare si terenuri in Bucuresti. Angajatorul a cerut un CV cu poza si, observand ca aplicanta e tanara si placandu-i aspectul, i-a propus sa se vada in fata unui restaurant. Acolo i-a cerut tinerei sa intre in masina lui, spunandu-i ca o duce sa vada firma, care e in afara Bucurestiului, pe un camp. In masina, acesta a pipait-o si i-a facut propuneri sexuale folosind un limbaj insinuator. Acest gen de comportament din partea angajatorului constituie hartuire sexuala putand, in anumite situatii sa ajunga la nivelul de gravitate al unei infractiuni si trebuie sesizat autoritatilor. La randul lor, autoritatile trebuie sa fie pregatite sa abordeze astfel de cazuri intr-un mod adecvat si sensibil, fara stereotipuri de gen.

Apara-ti drepturile! Sesizeaza discriminarea pe antidiscriminare.ro!

Coalitia anti-discriminare ofera consiliere juridica online in mod gratuit tuturor celor discriminati. Consilierea e disponibila pe portalul antidiscriminare.ro.

Sistemul de consiliere este unul simplu de urmat, in 3 pasi. Acceseaza site-ul antidiscriminare.ro si pe prima pagina vei observa butonul „consiliere juridica online.” Un click pe buton te va duce la formularul prin care poti solicita consiliere. Formularul are cateva campuri obligatorii care trebuie completate cu urmatoarele informatii:

  1. numele sau pseudonimul pe care doresti sa il folosim
  2. o adresa de email pentru a iti raspunde la solicitare
  3. o scurta descriere a situatiei de discriminare cu care te confrunti
  4. intrebarile concrete pe care doresti sa le adresezi consilierului

Daca doresti, ne poti da si alte informatii suplimentare, cum ar fi criteriul in baza caruia consideri ca esti discriminat sau mai multe detalii despre modul in care ai incercat pana in acest moment sa iti faci dreptate. Poti sa atasezi solicitarii tale si alte documente relevante pentru situatia in care te gasesti. Un expert jurist iti va raspunde la solicitare in termen de cinci zile lucratoare, pentru a te sfatui asupra pasilor ce trebuie urmati pentru ca autoritatile competente sa sanctioneze discriminarea.

Suntem alaturi de tine pentru o societate mai buna, unde dreptul celorlalti este si dreptul tau!

Atunci cand te confrunti sau observi un caz de discriminare, trimite-ne un mesaj pe antidiscriminare.ro si iti vom oferi asistenta juridica primara online. Te vom ajuta sa identifici autoritatile publice catre care poti reclama nedreptatea cu care te lupti si te vom sfatui asupra modului in care poti actiona pentru a-ti apara drepturile si demnitatea.

Coalitia anti-discriminare este o structura nonguvernamentala informala de lobby si advocacy, formata din zece organizatii active in domeniul drepturilor omului in Romania. In prezent, Coalitia deruleaza un program de asistenta juridica gratuita online adresat persoanelor care se confrunta cu discriminarea in Romania, in perioada iunie 2014 – aprilie 2016. Acest serviciu de consiliere online este disponibil pe website-ul antidiscriminare.ro. Serviciul oferit face parte din proiectul “Acces la justitie si remedii adecvate pentru persoanele care sunt victime ale discriminarii”,  finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, www.fondong.fdsc.ro. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org. Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009 – 2014.