Evenimente culturale in cadrul Saptamanii Romilor

0

Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna si partenerii sai vor sarbatori Ziua (Inter)Nationala a Romilor, 8 aprilie, printr-o serie de evenimente – reunite sub numele de Saptamana Romilor – ale caror scop este sa aduca in atentia publica diversitatea, mostenirea culturala si provocarile sociale ale principalei minoritati a Romaniei si Europei.

Saptamana Romilor va avea loc in Bucuresti incepand cu data de 8 aprilie. Institutiile partenere in organizarea evenimentelor sunt Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Ambasada Republicii Cehe, Centrul Ceh, Asociatia „Partida Romilor Pro-Europa”, UNICEF Romania si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Saptamana va incepe cu celebrarea Zilei Internationale a Romilor printr-un cocktail oferit de reprezentantul romilor in Parlamentul Romaniei. Sunt asteptati peste 300 de participanti din mediile politice, diplomatice si ONG.

Ziua de 9 aprilie va fi marcata printr-o dezbatere in Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Bucuresti. Studentii vor discuta cu Excelenta Sa Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei in Romania, despre implicatiile cetateniei europene a romilor si despre perceptia minoritatii rome in Europa. Seara, Centrul Ceh va gazdui un concert de pian al studentului Catalin Raducanu. Excelenta Sa Jiří Šitler, Ambasadorul Cehiei, va prezenta un discurs cu ocazia Zilei Internationale a Romilor.

Evenimentul din 10 aprilie este organizat in parteneriat cu Unicef Romania, Primaria Municipiului Bucuresti si Centrul de Proiecte Culturale ArCuB. In contextul proiectului „Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?” desfasurat de Agentia Impreuna si Unicef Romania incepand cu 2011, va fi lansat al doilea film documentar: Filmul lui Ilie. Lansarea va fi precedata de o dezbatere in care reprezentanti ai Ministerului Educatiei, ONG-urilor rome si nerome, jurnalisti si sociologi vor discuta despre cele mai eficiente metode prin care pot fi ajutati copiii sa viseze si sa fie determinati sa-si implineasca visurile. Dupa dezbatere, Marian Mexicanu va lansa CD-ul “Copil, copil ramane”, produs care va fi diseminat in cadrul unor evenimente publice care vor fi organizate pe viitor la nivel comunitar.

Serviciul de Cooperare al Ambasadei Frantei si Institutul Francez se alatura Agentiei Impreuna pentru organizarea proiectiei filmului Mémoires tsiganes, l’autre génocide, primul film documentar care prezinta tragedia romilor in cel de-al doilea razboi mondial (11 aprilie).

Saptamana Romilor se va incheia (12 aprilie) cu un concert organizat in parteneriat cu Centrul de Proiecte Culturale ArCuB. De la Zavaidoc la Marian Mexicanu – O incursiune in istoria muzicii romani va uni pe scena ArCuB cateva dintre cele mai celebre nume ale muzicii romani care ne vor facilita o calatorie din perioada interbelica pana in ziua de astazi. In cadrul concertului va fi prezentata creatia de moda de inspiratie romani a lui George Radulescu.

follow_stiriong-6271318