Fellowship Nicolae Gheorghe Pentru Tineri Romi

0

Centrul Romilor pentru Inteventie Sociala si Studii, lanseaza programul de Fellowship Nicolae Gheorghe, destinat tinerilor absolventi ai universitatilor cu profil de sociologie si asistenta sociala, si studentilor in an terminal in cadrul universitatilor cu profil de sociologie si asistenta sociala. Scopul programului este sa sprijine implicarea comunitara a unui tanar rom, facilitand initial familiarizarea acestuia cu filosofia activismului, asa cum a fost ea expusa de regretatul Nicolae Gheorghe.

Programul de Fellowship Nicolae Gheorghe este o initiativa lansata de Romani CRISS, pentru a onora memoria parintelui nostru fondator, Nicolae Gheorghe, initiator al miscarii rome si renumit activist rom.

Nicolae Gheorghe s-a nascut in 1946, intr-o familie de romi din Rosiorii de Vede. A studiat sociologia, cunoscand comunitatile de romi de timpuriu, prin intermediul activitatii de cercetator sociolog si continuand implicarea sa prin apararea drepturilor acestora.

In 1993 a fondat Romani CRISS, cea mai veche organizatie care apara drepturile romilor in Romania. La Romani CRISS, si nu numai, Nicolae a format numerosi tineri romi, care ulterior au contribuit la dezvoltarea societatii civile rome.

Infiintarea Punctului de Contact pentru Romi si Sinti din cadrul ODIHR/OSCE, precum si Planul de actiune pentru imbunatatirea situatiei romilor si sinti din spatiul OSCE sunt rezultate ale eforturilor lui Nicolae, acestea fiind doar scurte exemple din ceea ce a insemnat munca si mostenirea activistului Nicolae Gheorghe.

Programul lansat onoreaza munca lui Nicolae Gheorghe si omul Nicolae Gheorghe. Programul ofera posibilitatea unui student rom sa ia contact si sa se familiarizeze cu ideile transmise de Nicolae, de-a lungul vietii si carierei sale, sa se inspire din filosofia lui Nicolae si sa puna o mica parte dintre ideile acestuia in practica.

INFORMATII DESPRE PROGRAM

Durata programului este de 6 luni, persoana selectata fiind sprijinita de Romani CRISS prin mai multe modalitati. In primul rand, se va pune la dispozitia persoanei selectate materiale scrise si expuse de Nicolae Gheorghe, cu diferite ocazii (publicatii, comunicari electronice publice, interventii la evenimente publice, s.a.m.d.). Timp de 2 luni, persoana selectata va studia filosofia lui Nicolae Gheorghe. Ulterior, va intocmi un plan comunitar de interventie, care va avea la baza idei ce deriva din materialele studiate. Pentru urmatoarele 4 luni, persoana selectata va pune in practica, cu sprijinul organizatiei Romani CRISS, planul comunitar de interventie.

Romani CRISS va pune la dispozitia persoanei selectate:

Þ    Materialele de studiu pentru primele 2 luni ale programului

Þ    Remuneratie in raport cu experienta si motivatia persoanei selectate

Þ    Birou si materiale aferente pentru lucru part-time

Þ    Resurse necesare pentru punerea in practica a planului comunitar de interventie

CRITERII DE SELECTIE SI PROCEDURA DE SELECTIE

Criterii:

Þ    Sa se identifice si sa se declare de etnie roma

Þ    Sa fi absolvit cursurile de licenta/master ale unei universitati cu profil de sociologie si asistenta sociala, in ultimii 5 ani, SAU sa fie student in an terminal (cursuri de licenta/master) la o universitate cu profil de sociologie si asistenta sociala

Þ    Sa fie interesat de subiectul drepturilor romilor

Þ    Sa fie implicat in promovarea si apararea drepturilor romilor.

Persoanele interesate de program sunt rugate sa transmita la adresa de e-mail: [email protected] urmatoarele documente:

Þ    Curriculum vitae

Þ    1 recomandare din partea colaboratorilor, care cunosc activitatea profesionala a aplicantului

Þ    1 recomandare din partea unui profesor, care cunoaste activitatea academica a aplicantului

Þ    O scrisoare de motivatie de maximum 500 de cuvinte.

Aplicantii vor fi contactati pentru stabilirea unui interviu.

CALENDAR

Þ    Termen de depunere a dosarului: 30 octombrie 2015, orele 17.00

Þ    Desfasurarea interviurilor: 1 noiembrie – 20 noiembrie 2015

Þ    Comunicarea rezultatelor: 30 noiembrie 2015

Þ    Desfasurarea programului de fellowship: 1 ianuarie 2016 – 31 iunie 2016

Pentru alte detalii si informatii suplimentare, va rugam contactati: Ramona Marcu, [email protected]