Femeile din Bacau, antreprenoare si cu succes in cariera

0
  • Egalitatea de gen este unul din principiile fondatoare ale Uniunii Europene, dar conform datelor publicate de Comisia Europeana in 2013 exista in continuare disparitati de gen intre femei si barbati;
  • Mare parte dintre romance inca se confrunta cu discriminare de gen, atat la locul de munca, cat si in familie;
  • Multe femei au reusit sa se impuna si sa performeze in domenii cheie, dominate in mod traditional de barbati.

Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 si Asociatia Four Change a organizat in data de 5 martie 2015, conferinta regionala “10 femei de nota 10“.

Evenimentul s-a bucurat de participarea a 10 femei de succes din comunitatea bacauana, femei antreprenoare sau cu cariere impresionante in domenii precum medicina, arta, educatie, presa. Printre doamnele care si-au spus povestea si au impartasit din experienta lor publicului putem mentiona: Ramona Herciu (Allegro Pizza), Adina Rachiteanu, (Esthetique Beauty Center), Raluca Olaru, (SC Decro), Ramona Darlea (Lider Academy), Liliana Manole (Top Travel), Anca Moraru (SC Moraru Anca SRL), Irina Pascu (Pensiunea Antique), Lacramioara Mocanu (cadru universitar, presedinte APIEU), Geanina Ivu – Pictor, Violeta Popescu – Medic Geriatru.

In cadrul evenimentului a fost sarbatorita femeia anului 2015 – independenta, puternica si capabila sa faca fata tuturor provocarilor, dar totodata au fost aduse in discutie problemele cu care se confrunta femeile zilelor noastre: discriminare la locul de munca sau in familie, echilibrarea vietii de familie cu cea profesionala, libertatea de a face alegeri in viata.

Egalitatea de sanse a femeilor are aspecte pozitive, dar si multe negative. O femeie de cariera trebuie sa studieze tot timpul, sa fie creativa, asta de multe ori in detrimentul timpului petrecut cu familia“, a declarat Ramona Darlea, Lider Academy.

Ca femeie de cariera trebuie permanent sa te dezvolti si sa inveti. Dar este foarte important sa ai sustinerea celor din familie pentru a reusi“, a declarant Violeta Popescu, medic geriatru.

Fie ca este vorba de accesul la educatie, obtinerea unei slujbe mai bune, promovarea in cadrul firmei sau valoarea salariului cu care sunt remunerate, multe dintre femeile prezente la eveniment au recunoscut ca de cele mai multe ori sunt supuse la discriminare tot din partea femeilor, aflate fie in pozitie de conducere, fie simple colege.

Inegalitatea de gen ramane un obstacol major in calea dezvoltarii umane. Cu toate ca femeile aufacut  progrese majore din 1990, egalitatea intre sexe nu este pe deplin castigate, dar exista multe femei puternice, de succes, femei care au reusit.“, a declarat Aurelia Pasare, Presedinte Asociatia Four Change.

Conferinta “10 femei de nota 10“, doreste sa promoveze femeile de succes din Romania, ce pot reprezenta un lider de opinie si un model pentru femeile de pretutindeni, dar si pentru comunitate.

Conferinta “10 femei de nota 10 fost organizata in cadrul proiectului” EVA – Evolutie Valoare Antreprenoriat pentru femei pe piata muncii“, co-finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni, Axa prioritara 6 “Promovarea incluziunii sociale”, implementat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 in parteneriat cu Asociatia Four Change, SC Centrul de Consultanta si Studii Europene SRL, Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, Fundatia Crucea Alb Galbena, SC Green Team Actual SRL.