Formare pentru profesori de liceu: E timpul pentru combaterea discriminarii LGBT in liceele din Romania!

0

Asociatia ACCEPT va invita sa faceti parte din Reteaua de Profesori pentru diversitate, in cadrul proiectului “E timpul pentru combaterea discriminarii LGBT in liceele din Romania!”

Dorim sa identificam 10 profesori de liceu dedicati combaterii disciminarii in mediul liceal si educatiei pentru drepturile omului. Cele 10 persoane selectate vor participa la un training de 2 zile, intre 11-13 septembrie, unde vor fi formati de expertii educationali din proiect pentru a lucra cu subiecte ce tin de norme, discriminare si identitati LGBT la clasa.

Obiectivele training-ului sunt:

 • Familiarizarea cu identitatile si problemele elevilor LGBT din mediul educational romanesc
 • Familiarizarea cu metode de abordare a tematicii LGBT la clasa
 • Consolidarea unei comunitati de specialisti educationali in promovarea egalitatii si incluziunii LGBT la scoala

Dupa participarea la training profesorii selectati vor:

 • Participa la prima cercetarea nationala privind gradul de intelegere a problematicii LGBT, derulata impreuna cu profesori, psihologi, lucratori de tineret si liceeni
 • Pilota o curricula educationala adresata unei mai bune intelegeri de catre liceeni a realitatilor si drepturilor persoanelor LGBT la clasele unde predau ca optional/ in ora de dirigentie;
 • Incheia un parteneriat intre institutia de invatamant si ACCEPT
 • Sustine cel putin o initiativa locala “Tineri contra discriminarii”, ca parte a evenimentelor derulate in cadrul Luna Istoriei LGBT in februarie 2016;

Participarea in acest proiect va da posibilitatea sa:

 • Faceti parte dintr-un proiect unic, ce isi doreste sa inoveze domeniul educational
 • Faceti parte din Reteaua de Profesori pentru diversitate, alaturi de oameni care au valori si viziuni similare pentru schimbarea sistemului educational, precum si la oportunitatile viitoare derulate de catre/pentru Retea: cursuri, mobilitati europene, cercetari, etc.
 • Accesati gratuit Centrul de Informare si Documentare ACCEPT, a carei fond bibliografic urmeaza sa fie extins si va contine multiple titluri din domeniul drepturilor omului, educatie, diversitate etc.

Training-ul este gratuit pentru cele 10 persoane selectate pe baza informatiilor furnizate de candidati in formularul de inscriere (criterii: motivatia prezentata, posibilitatea de a aplica la clasa curicula, distributie geografica). ACCEPT acopera cheltuielile de instruire, cazare si masa, seminarul fiind organizat in cadrul proiectului “E timpul pentru combaterea discriminarii LGBT in liceele din Romania!”, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Seminarul va avea loc in regim rezidential, in zona Brasov. Candidatii selectati vor primi informatii suplimentare despre locul de desfasurare. Cazarea este asigurata in camere duble, pentru noptile de vineri si sambata, iar mesele sunt asigurate incepand cu cina de vineri pana la pranzul de duminica (inclusiv).

Din pacate, exista un buget extrem de limitat alocat acoperirii costurilor de transport. Prin urmare, in cazul in care alegeti sa calatoriti cu autoturismul, va incurajam sa calatoriti impreuna cu alti colegi din localitate (daca este cazul) si sa impartiti cu acestia costurile de transport care vor fi decontate.

In caz contrar, exista riscul sa putem acoperi aceste costuri in functie de ordinea inscrierii, doar pentru un numar limitat de participanti care vor folosi mijloace de transport in comun.

Program de lucru:

 • Sambata, 12 septembrie intre orele 09.00 – 18:00.
 • Duminica, 13 septembrie, intre orele 09.00 – 12.30.

Proiectul “E timpul pentru combaterea discriminarii LGBT in liceele din Romania!” vine in intampinarea unei cresteri a fenomenului homofobiei in randul elevilor de liceu: in 2014, 60% dintre tinerii Romani nu si-ar dori sa aiba ca vecin o persoana LGBT, cu 15% mai mult decat in 2012, conform Barometrului de Opinie Publica pentru Tineret, 2012 si 2014 – pe segmentul de varsta 14-35 de ani. Pentru orice intrebari privind proiectul “E timpul pentru combaterea discriminarii LGBT in liceele din Romania!” sau procesul de inscriere la Reteaua de Profesori ACCEPT va rugam contactati Asociatia ACCEPT, la adresa [email protected]

Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014.  

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

In vederea inscrierii la Reteaua de Profesori pentru diversitate, sunteti rugati sa completati formularul de inscriere pana cel tarziu la data de 16.08.2015.

Forumularul de inscriere este disponibil aici.