Gala Femeilor Rome: „Priveste-ma asa cum sunt!”

0

Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala, Asociatia E-Romnja (Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome), Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna” si Asociatia pentru Apararea Drepturilor si Integrare Sociala organizeaza cea de-a 3-a editie a Galei Femeilor Rome: „Priveste-ma asa cum sunt!”, ce se va desfasura in data de 7 martie 2013.

Gala Femeilor Rome, primul eveniment de acest gen lansat in anul 2011 in Romania sub sloganul “Priveste-ma asa cum sunt!”,  promoveaza femei rome active care prin munca si perseverenta lor in diverse domenii contribuie la imbunatatirea vietii comunitatilor de romi.

Femeile care, desi nu sunt vizibile la nivelul societatii, pot deveni modele demne de urmat pentru tinerele generatii de femei rome din diverse sfere ale vietii: educatie, sanatate, politici publice, munca, justitie, cultura, dezvoltare comunitara sau mass-media.

“Gala Femeilor Rome reprezinta un mesaj de incurajare, de vizibilitate, de implicare constanta a femeilor rome in viata publica. Prin intermediul acestui eveniment, oferim premii si distinctii in semn de recunostiinta si apreciere fata de femeile rome care s-au remarcat prin activitatile lor in imbunatatirea vietii comunitatilor de romi” declara organizatorii evenimentului.

Prin intermediul unui grup de experti sunt identificate si nominalizate femei rome active in comunitatile din Romania.Un juriu compus din diversi reprezentanti ai institutiilor de stat si organizatii neguvernamentale vor desemna castigatoarele la diverse categorii de premiere.

Pentru prima data in anul 2011, mediatoare sanitare, scolare, inspectoare scolare, asistente medicale, profesoare de limba romani, antreprenoare, avocate, jurnaliste sau activiste rome au urcat pe scena pentru a fi premiate si aplaudate in cadrul unui eveniment ce si-a dorit sa le recunoasca munca depusa.

Femeile rome sunt deseori vazute ca cersetoare, vrajitoare, hoate sau exotice.  Gala Femeilor Rome sub sloganul “Priveste-ma asa cum sunt!” si-a propus sa prezinte o alta imagine a femeilor rome pentru societatea româneasca: aceea de contributoare la imbunatatirea imaginii romilor si dezvoltarea comunitatilor din care provin.

Ghid de nominalizare femei rome pentru Gala Femeilor Rome