Investitiile sociale, profitul social si comunitatile de romi

0

Fundatia Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI Eleutheria), Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI) – Guvernul Romaniei, Alianta Civica a Romilor din Romania (ACRR) in colaborare cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) au organizat marti, 18 septembrie 2012, forumul “Investitiile sociale, profitul social si comunitatile de romi”, eveniment regional derulat in cadrul proiectului finantat prin intermediul POSDRU – Economia sociala ca solutie a dezvoltarii comunitatilor Roma din Romania.

O delegatie formata din mai multi reprezentanti ai UNDP, condusa de Parviz Fartash, Reprezentant Rezident a.i. UNDP, au participat la acest forum alaturi de alti invitati de seama, si anume: Liliana Onet, Subprefect – Institutia Prefectului Judetul Timis; Calin Rus, Director – Institutul Intercultural Timisoara; David Mark, Director Executiv – Alianta Civica a Romilor din Romania, Zoltan Bereczki, Enterprise Development Manager Romania – NESsT; Sergiu Florean, Responsabil Marketing Social – CRIES; Elisabeta Varga, Coordonator Unitate Protejata – Fundatia “Pentru Voi”; Laura Manciu, Manager Comunicare &  PR – Heifer Romania.

Dezbaterea si-a propus sa creeze o platforma de discutii unde practicienii, liderii comunitari, decidentii politici si reprezentantii sectorului privat pot interactiona si pot face schimb de experienta cu privire la problemele legate de investitiile sociale, profitul social si beneficiile economice, precum si de modele de intreprinderi sociale si bune practici dezvoltate in comunitatile de romi. 

Investitia sociala reprezinta folosirea fondurilor pentru a genera profit social si economic. In Romania, in ultimii zece ani, s-a dezvoltat o serie variata de investitii sociale si au fost introduse forme noi de economie sociala. Aceasta crestere se reflecta in mod direct in aparitia unei generatii noi de antreprenori sociali si a unor oportunitati de dezvoltare a formelor de economie care au impact asupra comunitatilor. Totusi, aceasta dezvoltare nu reflecta un progres similar in aria noilor investitori sau a modelelor de sustinere a economiei sociale din partea autoritatilor locale si centrale precum reducerea taxelor sau alte politici guvernamentale de suport.

Intrucat un investitor social trebuie sa mentina un echilibru favorabil intre investitiile sociale si profitul social, acesta isi asuma mai multe riscuri financiare, comparativ cu investitorii traditionali. Forumul de economie sociala “Investitiile sociale, profitul social si comunitatile de romi” a permis participantilor discutii directe despre provocarile fundamentale cu care se confrunta antreprenorii sociali in dezvoltarea entitatilor de economie sociala, cea mai des intalnita fiind implicarea investitorilor traditionali, orientati spre beneficiul economic.

Astfel, pentru a asigura acest dialog, forumul a urmarit atingerea urmatoarelor obiective: (a) reunirea actorilor principali din domeniul economiei sociale si comunitatilor de romi cu partenerii acestora din institutii guvernamentale, societatea civila si sectorul privat si (b) facilitarea schimbului de experienta pe tema economiei sociale si comunitatilor de romi. Pentru a atinge aceste obiective, agenda forumului a inclus doua sesiuni plenare in care au fost abordate subiecte precum investitiile in comunitatile dezavantajate din zonele rurale si urbane, ce inseamna profitul social, care sunt principalele beneficii economice ale unei intreprinderi sociale, etc.

In cadrul forumului a fost lansat “Compendiul de idei de afaceri si modele de buna practica”. Scopul acestui material este sa reuneasca modele de intreprinderi sociale si bune practici dezvoltate in comunitatile de romi. De asemenea, compendiul ofera un cadru de gandire tuturor celor care doresc sa initieze sau sa dezvolte intreprinderi sociale de succes cu si pentru comunitatile de romi, pornind de la etapa de gandire strategica si planificare, la implementare, monitorizare, evaluare si comunicare.