Mestesugurile rome se prezinta in centrul Clujului

0

Atelierul Itinerant Romano ButiQ este un spatiu interactiv in care vizitatorii pot cunoaste de aproape mestesugurile traditionale ale romilor. Clujenii sunt invitati sa-i vada si sa lucreze impreuna cu ei in Piata Unirii, de pe 18 pe 24 mai si la Lupoaica (Bd. Eroilor), de pe 25 mai pe 10 iunie. Intrarea este libera.

In perioada in care Zilele Clujului si TIFF pun stapanire pe oras, clujenii sunt poftiti la o plimbare prin lumea mestesugurilor traditionale romilor.

Vizitatorii Atelierului Itinerant Romano ButiQ vor afla o multime de povesti despre istoria si specificul neamurilor de mestesugari. Ei vor putea vedea si atinge alambicurile si ibricele de cupru ale caldararilor, lingurile si platourile faurite din lemn de rudari, hamurile si potcoavele pentru cai, dar si obiecte revalorizate, cum ar fi scrumiere de buzunar din alama, cosuri de picnic din rachita, obiecte de decor din fier forjat sau genti de piele pentru laptop.

Mai mult decat atat, clujenii vor avea acum ocazia sa se aseze langa mestesugari, sa stea de vorba cu ei si sa modeleze cu propriile maini un inel de argint, sa ciopleasca o lingura de lemn sau sa impleteasca un cos cu nuiele.

In plus, la Atelierul Romano ButiQ, oalele, tigaile si ceaune vor rasuna intr-un atelier de percutie mestesugaresc.

Obiectele faurite de mestesugarii romi poarta in ele vibratia lucrului de mana ce le confera unicitatea imposibil de regasit in obiectele de serie. Asadar, clujenii sunt invitati sa veda cum se poate aduce in prezent o poveste frumoasa, de odinioara, cu mestesugari romi.

Atelierul Itinerant Romano ButiQ face parte din Proiectul Romano Cher – Casa Romilor, implementat la nivel national in cinci regiuni, printre care si regiunea de dezvoltare Nord-Vest. Scopul ultim al proiectului este fondarea unor cooperative menite sa confere un potential sporit practicarii si perpetuarii mestesugurilor. La Atelierul Itinerant Romano ButiQ vor fi prezenti mestesugari din zona Clujului: Cojocna, Poieni, Ceanu Mare, Mociu, Caseiu si Viisoara. Pentru a sprijini concret cooperativele mestesugarilor, se pot achizitiona produse manufacturate de catre membrii fondatori ai acestora.

Mai multe detalii gasiti la adresele www.mestesukar.ro si www.facebook.com/mestesukar.