O noua strategie pentru nevoiasii de etnie roma

0

Strategia Guvernului Romaniei de incluziune a cetatenilor romani apartinand minoritatilor romilor pentru perioada 2011-2020” prevede construirea de case pentru cei saraci, crearea unei elite sociale si economice din randul etniei si chiar ridicarea unui teatru unde sa fie tinute spectacole in limba romani.

Proiectul prevede masuri de educare a femeilor rome, pe motiv ca acestea pot influenta toata familia. “Strategia Guvernului destinata incluziunii minoritatii romilor vizeaza rolul central al femeilor, care au un rol important in cadrul familiilor si etniei insasi. Proiectul mai urmareste si cresterea nivelului de educatie si calificare, precum si rata de ocupare a acestora, prin implicarea in educatia copiilor“, se precizeaza in draftul care a se afla in prezent pe masa de lucru a Executivului.

Proiectul trebuie extins chiar si in zonele locuite preponderent de romi, programul de reintegrare sociala inseamna realizarea unor retele de apa, canalizare, electricitate si retele de gaze, proiecte pentru care se va folosi atat forta de munca a firmelor specializate cat si cea a comunitatii rome.

In luna aprilie a acestui an, Comisia Europeana a prezentat un cadru european pentru strategiile nationale de integrare a romilor. CE propune abordarea a patru capitole mari: educatie, munca, sanatate si problema locuintelor.

In ciuda bunelor intentii exprimate de unii politicieni nationali, s-au schimbat foarte putine lucruri in viata de zi cu zi a majoritatii romilor in ultimii ani“, a afirmat, la acea vreme, vicepresedintele Comisiei, Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.

Oficialul a explicat ca statele membre au responsabilitatea comuna de a pune capat excluderii romilor.

Sursa: EVZ.ro