Povestea nespusa. O istorie orala a romilor din Romania

0

O echipa de cercetatori de la Universitatea “Babes-Bolyai” si de la Universitatea din Islanda a lansat, marti, la Cluj-Napoca, un proiect unic in Romania, in cadrul caruia va fi reconstituita istoria orala a populatiei rome, finantarea, in valoare de 750.000 de euro, fiind din fonduri norvegiene.

Proiectul va incepe in luna august si presupune realizarea a 600 de interviuri in teren, pe suport audio-video, cu membri ai comunitatilor rome, precum si amenajarea unui muzeu virtual al romilor, primul din tara de acest fel, dar si realizarea unor teze de doctorat si lucrari de specialitate.

“Mergem inspre cei mai in varsta din comuniate, ei au si timpul liber necesar sa stea de vorba cu noi, iar ei ne trimit, ne recomanda sa discutam cu alte persoane care stiu experiente interesante din trecut si au capacitatea de a povesti. Ne pregatim, insa, si de esec, adica e posibil sa stam de vorba cu persoane ale caror declaratii nu o sa le putem folosi pentru ca poate nu vorbesc coerent, insa ne asumam si acest lucru. Din echipa noastra de cercetare fac parte 15 oameni, dar vom fi ajutati si de masteranzi si doctoranzi de la Universitatea “Babes-Bolyai”, care vor veni ca si voluntari. Cercetarile in teren le vom face atat in comunitatile de romi din Romania, cum sunt cele de la Strehaia sau Pata Rat, cat si in comunitati de romi din alte state europene”, a declarat Lavinia Snejana Stan la finalul conferintei de presa de la Cluj-Napoca, in cadrul careia a fost lansat proiectul de cercetare.

Valoarea proiectului “Povestea nespusa. O istorie orala a romilor din Romania” este de 750.000 euro, banii fiind obtinuti in baza unui grant norvegian.

Potrivit cercetatorilor clujeni, proiectul va fi realizat in colaborare cu cercetatori de la Universitatea din Islanda, care beneficiaza de 35 la suta din valoarea proiectului, iar 65 la suta revine partii romane.

“Banii ii vom folosi pentru cercetarile pe teren pe care le vom face, pentru achizitia de aparaturi, pentru dotarea Bibliotecii Institutului de Cercetare Orala din Cluj cu cartile necesare”, a precizat Ovidiu Ghitta, decanul Facultatii de Istorie din Cluj.

La conferinta de presa de lansare a proiectului, cercetatorii islandezi au spus ca “prin acest proiect se consolideaza mai tare colaborarea pe care o au de mai mult timp cu Universitatea Babes-Bolyai”.

“Comunitatea roma este o minoritate foarte importanta la nivelul Europei, care face parte din viata noastra si, dandu-le acestor oameni o voce, ii vom intelege mai bine. Asta inseamna ca ne vom intelege mai bine unii altora istoria”, a afirmat profesorul Gudmundur Halfdanarson de la Universitatea din Islanda.

Proiectul se deruleaza pe o perioada de trei ani, iar finalitatea sa consta in constructia unui muzeu virtual, unde vor fi stocate interviurile realizate si vor fi publicate doua carti in care se vor regasi lucrari de specialitate ale doctoranzilor si masteranzilor care vor lua parte la proiect.

Sursa: Mediafax