Romania a prezentat la Geneva raportul CERD

0

Descarcati Raportul Romania 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendinte, provocari  |  Inregistrati-va organizatia in Catalogul Societatii Civile!  |  Descarcati “Ghidul de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania”  |  Calendarul cursurilor FDSC  |  

dinpasiune-9196848

  ies-8312154

300x105-5986147

ypc-3057818

logo_rs-5984526

elsa_romania-5842651

Data: 12-08-2010

Delegatia Romaniei a prezentat la Geneva, al XIX –lea raport periodic privind aplicarea Conventiei internationale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala (CERD), singurul raport oficial considerat de ONU drept document de lucru. Rapoartele asociatiilor maghiare din preajma lui Laszlo Tokes care acuzau Romania de discriminare nu au fost luate in seama.

Potrivit unui comunicat al MAE,membrii Comitetului pentru eliminarea formelor de discriminare rasiala au apreciat eforturile depuse de Romania in scopul solutionarii problemelor cu care se confrunta minoritatea romilor, subliniindu-se ca aceasta este prezenta in toate statele europene, astfel ca este necesara o abordare europeana si combaterea politicilor discriminatorii ale “anumitor state europene”, in conditiile in care romii sunt cetateni europeni, cu aceleasi drepturi si obligatii. De asemenea, a fost apreciata recunoasterea de catre Romania a romilor ca victime ale Holocaustului. Tara noastra a fost felicitata si pentru faptul ca delegatia sa, prezenta la lucrari, a fost condusa de un reprezentant al minoritatii maghiare, ceea ce arata ca minoritatea respectiva nu este marginalizata.

Anterior dezbaterii din cadrul CERD, au fost transmise Comitetului doua rapoarte ale ONG-urilor Romani Criss – referitor la situatia romilor – si Asociatia Pro Regio Siculorum, Comitetul de Initiativa Bolyai si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT). Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca rapoartele respective nu au statut de documente de lucru ale ONU, nefiind asumate de catre organizatie sau de catre Comitetul de experti al Conventiei privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala. In acelasi timp, membrii Comitetului au subliniat in cadrul dezbaterilor ca aspecte cum ar fi autonomia teritoriala nu fac obiectul Conventiei pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala si nu corespund mandatului Comitetului.

Sursa: napocanews

Sprijin pentru revenirea pe piata muncii si integrarea in societate a persoanelor care au fost private de libertate Conferinta “Educatia copiilor de etnie roma din judetul Mures” Discriminarea este problema societatii intregi Conferinta “Educatia copiilor de etnie roma din judetul Mures” Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate Ambasada SUA avertizeaza Baia Mare. Motivul: hotararea de a desfiinta un cartier al tiganilor Mestesugurile rome se prezinta in centrul Clujului Ce inseamna sa discriminezi? Ce inseamna sa pui etichete oamenilor pe care nu ii cunosti? Suceava beneficiaza de o strategie de dezvoltare interculturala Campanie de informare si constientizare”Acum ai o sansa in plus, invata mai departe!” a persoanelor de etnie roma

Servicii juridice pro bono pentru ONG-urile din Romania

sigla_civic_color_jpeg-3632338

nonguv-1906670