Romanii sunt intoleranti fata de minoritati etnice sau religioase

0

1 din 6 romani nu ar dori sa aiba vecini musulmani, evrei si maghiari, iar mai mult de jumatate din populatia Romaniei nu ar dori sa aiba vecini homosexuali, se arata in studiul „Religie si comportament religios” realizat de Fundatia Soros Romania.

Grupul etnic majoritar (romanii) este mai intolerant decat grupurile etnice minoritare. Raportat la religie, datele indica o similaritate surprinzatoare a nivelului de intoleranta intre doua grupuri extrem de diferite: respondentii de religie ortodoxa si ateii sunt cei mai intoleranti.

Romii si sectantii sunt respinsi de o treime din romani, fiind a doua mare categorie respinsa de romani. Romii sunt singura minoritate respinsa de persoane cu educatie superioara, persoanele cu cel putin cativa ani de facultate fiind mult mai intolerante decat media cu aceasta minoritate.

Analiza profilului celor care resping minoritati arata o tendinta ingrijoratoare: persoanele sub 30 de ani sub mai intolerante decat cele peste 30 de ani.

In geografia intolerantei Moldova si Capitala sunt cele mai intolerante regiuni. Cea mai toleranta regiune a tarii este Banat-Crisana-Maramures.

Datele studiului arata ca romanii au tendinta de a respinge tot ceea ce este diferit, fie ca vorbim de preferinte sexuale, de etnie sau de religie, sugerand o societate inchisa si cu o disponibilitate redusa de a accepta minoritatile.

Cercetarea „Religie si comportament religios” a fost realizata de o echipa de sociologi compusa din Raluca Popescu, Mirel Palada si Claudiu Tufis, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, in cadrul programului Studii Electorale Romanesti al Fundatiei Soros.

Datele au fost culese, in perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants.

Esantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populatia tinta cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de incredere de 95%. Chestionarele si fisa tehnica a anchetei se afla pe pagina de internet a Fundatiei Soros.

Cercetarea „Religie si comportament religios” este prima analiza completa a fenomenului religios la nivelul populatiei Romaniei, care pune sub lupa valorile, comportamentele si raportarea la politici si viata politica la nivelul celor mai importante confesiuni intalnite in Romania.